A „Leghidegebb Fehér” festék csökkentheti a városi hősziget-hatást

Ingatlantájoló.hu 2019.03.22 14:54:32

Ma már valószínűleg senkinek sem árulunk el újdonságot azzal, hogy a nagyvárosokban több fokkal magasabb a nyári hőmérséklet, mint a környezetükben. Ez ellen sokan, sokféleképpen próbálnak küzdeni, most egy speciális festéket fejlesztettek ki a probléma enyhítésére.


 

Az ún. városi hősziget-hatás, a házak magasságának és az utcák szélességének felborult arányával, télen a fűtés, nyáron a hűtés által a légtérbe kerülő hőtöbblettel, a csatornázottság miatt csökkent párolgással is magyarázható.

Nem elhanyagolható szempont azonban az sem, hogy a nagyvárosokban az épületek zömének sötét a felülete, amelyek elnyelik a hőt, majd visszabocsátják a környezetbe. Az így felmelegedett épületekben ráadásul többet kell üzemeltetni a légkondícionálókat, amelyek további hőt bocsátanak ki a környezetbe, és a levegő szén-dioxid szintjét is emelik.

Kép forrása: independent.co.uk

Ezért született az ötlet, hogy az épületeket inkább fehérre kellene festeni, amire egészen régi példákat is találhatunk, elég, ha megnézzük a tradicionális görög házakat, vagy a hófehérre meszelt magyar parasztházakat.

Képek forrása: fineartamerica.com és retoxmagazine.com

Az UNStudio holland építőipari cég és a Monopol Color svéd festék specialista azonban ennél tovább léptek. Kifejlesztettek egy olyan fehér festéket, ami más fehér festékekhez képest is jobban védi az épületeket a felmelegedéstől.

Kép forrása: archdaily.com

A sötét színű anyagok ugyanis a napsugárzás 95%-át nyelik el, és bocsátják ki a környezetükbe, míg a normál fehér felületek mindössze a 25%-át. Az újonnan kifejlesztett, a „Leghidegebb Fehér” nevet viselő festéknél ez az arány mindössze 12%.

Nappali + 3 szobás lakás környezettudatos, függőkertes, új építésű házban, Újpesten

Még több képért kattintson a fotóra!

Mivel a növekvő hőmérséklet és a légkondícionálók által kibocsátott hő egy egymást növelő spirált eredményez, a probléma sürgős megoldást igényel, különös tekintettel arra, hogy előrejelzések szerint 30 év múlva a világ lakosságának 68%-a fog városokban élni.

Az új festék fejlesztői természetesen arra is tekintettel voltak, hogy egyre gyakoribbak a viharok, egyre erősebb a napsugárzás és egyre nagyobb a porkoncentráció a nagyvárosokba, ezért a „Leghidegebb Fehér” egy fluoropolimer technológián alapuló festék, ami extra kopásállósággal rendelkezik, így rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, és matt felülete 30 évre növeli élettartamát.

A többrétegű festéket egyébként úgy fejlesztették ki, hogy a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő alumínium, acél és üvegszálas szerkezeteken is alkalmazható lehessen, amelyeket a leggyakrabban használnak a nagyvárosi építkezésben.

 

Hozzászólások