A leggyakoribb lakberendezési hiba, amit kislakások tulajdonosai elkövetnek

Ingatlantájoló.hu 2018.03.13 14:50:43

Mindenki tudja, hogy egy kis lakást kihívás berendezni, és hogy különösen a nagydarab, nehéz bútorok teljesen tönkretehetik az összképet még akkor is, ha éppen még beférnek. Ezért a kislakások tulajdonosai inkább azzal próbálkoznak, hogy megpróbálnak minél kisebb bútorokat vásárolni otthonaikba, de bizony ezt is el lehet rontani.


 

Meglehetősen sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy átesnek a ló túloldalára, és túl kicsi bútorokat vásárolnak. Az egyensúlyt tehát nem könnyű megtalálni, ezért most adunk néhány tippet a választáshoz.

Kövessük a 2/3-os szabályt!

A 2/3-os szabály alapja, hogy pontosan ismerjük a lakás méreteit, azaz bútorvásárlás előtt mérjünk le minden falat, és a bútoráruházakban is mérjük meg a bútorokat. A lényeg, hogy minden helyiségben az ott elhelyezkedő leghangsúlyosabb bútor, a szoba vagy az egyik fal 2/3-át kell, hogy elfoglalja.

Azaz a hálószobában az ágy, az étkezőben az asztal a helyiség 2/3-át foglalja el, de például a nappaliban a fal előtt álló kanapét a fal hosszához kell mérni, azaz a kanapé legyen olyan hosszú, mint a fal hosszának 2/3-a.

Ez alól kivételt képez, ha a nappaliban a kanapéval szemben egy nagyobb szekrénysor is van, ekkor ugyanis a szekrénysor kell, hogy olyan hosszú legyen, mint a fal 2/3-a, a kanapé pedig legyen olyan hosszú, mint a szekrénysor 2/3-a. A következő legnagyobb bútor a dohányzóasztal, ennek a hosszúsága a kanapé 2/3-ával legyen egyenlő.

Lássuk mindezt egy konkrét példán keresztül!

Ennek az újlipótvárosi lakásnak a tulajdonosa a kis garzon egyetlen szobáját kétféle berendezéssel is lefényképezte. A szoba egyik sarkában egy galériaágy áll, alatta dolgozósarokkal, a fennmaradó rész megközelítőleg a 2/3-át teszi ki ennek a falszakasznak. Ezen a részen, az egyik képen egy kis kétszemélyes kanapét helyeztek el, előtte egy átlagos méretű dohányzóasztallal, ami alig keskenyebb a kanapénál.

A másik képen egy nagyobb sarokülőt helyeztek el, ami körülbelül 2/3-a a mögötte lévő falszakasznak, így az előbbi dohányzóasztal is megközelítőleg 2/3-a az ülőgarnitúra hosszúságának. Ugye, egyértelműen látszik a különbség?

Még több képért kattintson a fotókra!

Teremtsük meg az egyensúlyt a nehezebb és a légiesebb bútorok között!

Bár egy kislakásba alapvetően nem vásárolunk nagy, nehéz bútorokat, az sem megoldás, ha kizárólag légies bútorokkal rendezünk be egy szobát. A nagyobb bútorok után töltsük meg a szobát kisebb darabokkal, figyelve a nehezebb és légiesebb bútorok egyensúlyára.

Ennek a VII. kerületi kislakásnak az egyetlen szobájában, egy masszívabb ülőgarnitúra és egy lépcső is helyet kapott, a légies dohányzóasztal remekül kiegészíti őket.

Még több képért kattintson a fotóra!

Bízzunk az ösztöneinkben!

Miután minden nagyobb és kisebb bútort megvásároltunk, ideje kitalálni, hogy hogyan is rendezzük el őket. Ebben pedig érdemes a megérzéseinkre hallgatnunk. Pakoljuk addig a bútorokat, amíg nem érezzük úgy, hogy igazán otthonosan érezzük magunkat közöttük.

A több funkcióval rendelkező terek berendezése különösen trükkös lehet, de ebben a VI. kerületi lakásban például tökéletesen megoldották.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások