9 építőanyag, ami olcsó, kiváló hőszigetelő és a Földnek is jó

 

A környezetbarát építőanyagok legtöbbje ráadásul nem is új találmány, hanem olyan természetes anyag, amit a kezdetek, vagy legalábbis évszázadok óta használnak építkezésre, csak esetleg már feledésbe merült. Mutatjuk a 10 legzöldebb építőanyagot, ami olcsó és otthonunk fenntartását is olcsóbbá teszi.

Vályog

A vályogot mindenki ismeri, hiszen Magyarországon is még rengeteg parasztház található, ami egykor vályogból épült. A vályog, mint építőanyag egyidős az emberiséggel, és rendkívül jó hőszigetelési képességekkel bír. Most kezdjük csak újra felfedezni ezt a kiváló anyagot, és egyre többen építenek olyan új házakat, amik vályogból épülnek, és formájukat tekintve is a parasztházakra emlékeztetnek, mint például ez az ibafai családi ház is, amely 2004-ben épült vályogtéglából.

Még több képért kattintson a fotóra!

Szalmabála

A szalmabála szintén kiváló építőanyag, és már régóta használják építkezésre. Mellesleg ennek is kiváló a hőszigetelő képessége.

Kép forrása: goldholme.com

Kenderbeton

A kendert régen rengeteg mindenre használták, de mára szinte teljesen feledésbe merült. A kenderbeton kenderből készül mész bázisú kötőanyaggal, és ugyanolyan szilárd, mint a beton, ugyanakkor a belőle készült téglák sokkal könnyebbek. A kenderbeton szintén nagyon jó hőszigetelő.

Kép forrása: homedit.com

Bambusz

A bambuszt szintén nagyon régóta használják építőanyagként, de felhasználása a szállítás környezetterhelése miatt csak azokban az országokban környezetbarát, ahol megterem. A bambusz az egyik legsokoldalúbb építőanyag.

Kép forrása: homedit.com

Farönk

A farönk szintén egy ősi építőanyag és az északi országokban gyakori a használata, de mivel rendkívül mutatós már nálunk is divatossá vált. Előnye, hogy a ház teljes szerkezetét el lehet belőle készíteni, és bármilyen más faanyagnál környezetbarátabb, mert nem kell hozzá a fát feldolgozni, így jóval kevesebb hulladék keletkezik.

Gyönyörű rönkház Velencén

Még több képért kattintson a fotóra!

Újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyag téglákat sajnos már a mai világ termelte ki. Előnye azon kívül, hogy így egy csomó műanyag szemetet újrahasznosítunk, hogy nem kell hozzá kötőanyag, hanem úgy lehet vele építeni, mint a Lego kockákkal. Hátránya, hogy a ház elbontása után továbbra is olyan hulladékként éli tovább az életét, ami nem bomlik el, tehát megint újra kell hasznosítani.

Kép forrása: homedit.com

Micélium

A micélium egy újonnan felfedezett építőanyag, a gombák talajszint alatt terjeszkedő fonalaiból álló szövedék, amiből könnyű, ugyanakkor nagy teherbírású téglát lehet előállítani. Ennek a téglának a legnagyobb előnye pedig az, hogy egyáltalán nem gombásodik, azaz nem penészedik.

Kép forrása: homedit.com

Agyag

Az agyag szintén ősi építőanyag, a téglák alapanyagát is ez adja, de például a vályogban is megtalálható. Nagyon sokoldalú anyag.

Kép forrása: cloudmind.info

Ashcrete

Ennek az anyagnak tudomásunk szerint, még nincs magyar neve. Voltaképpen egy olyan cement, amit pernyéből készítenek víz hozzáadásával.

Kép forrása: homedit.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt egy újabb főpolgármester-jelölt

Itt egy újabb főpolgármester-jelölt

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület korábbi elnöke, volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is elindul Budapest első embere székéért.

Magyar Péter élesítette a politikai atombombát

Magyar Péter élesítette a politikai atombombát

Jegyzet arról, hogy a Magyar Péter-jelenség is jól mutatja: van igény a NER és az ellenzék együttes szétverésére. Hogy ki veri szét, az viszont nem mindegy.

Varga Mihályék átírják az idei költségvetést is

Varga Mihályék átírják az idei költségvetést is

Megemelik az idei hiánycélt.

Kibertámadások mögé állhat a mesterséges intelligencia, félnek is a főnökök

Kibertámadások mögé állhat a mesterséges intelligencia, félnek is a főnökök

A mesterséges intelligencia kibertámadásai valós veszélyt jelenthetnek.

© 2024 (v2.202102)