9 dolog, ami megbetegíthet a lakásban

Ingatlantájoló.hu 2018.11.07 14:49:40

Fontos számunkra otthonunk biztonsága, de azon kívül, hogy illetéktelen személyek ne léphessenek be, és ne érhessen minket semmilyen baleset, vajon eleget foglalkozunk-e azzal, hogy otthonunk milyen egészségügyi veszélyeket rejt?


 

Hogy otthonunk egészséges legyen legalább ennyire fontos, különösen, ha gyerekek, vagy rosszabb egészségi állapotban lévő betegek, idősek is vannak családtagjaink között. Nézzük, milyen veszélyek fenyegetnek, és mit tehetünk ellenük.

Penész

Elsősorban a fürdőszobában üti fel a fejét, de a jobb hőszigetelő képességgel rendelkező nyílászárók megjelenése óta gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak, ahol nem szellőztetnek rendszeresen. Elsősorban légúti betegségeket, allergiát okozhatnak. Ha egyszer megjelennek, nagyon nehéz kiirtani őket. Megjelenésüket és újbóli megjelenésüket gyakori szellőztetéssel lehet megelőzni.

Légkondícionálók és fűtés

Otthonunk levegőjének minőségét a légkondik is ronthatják, amennyiben nincsenek rendszeresen, szakszerűen kitakarítva, igen csúnya kórokozók telepedhetnek meg bennük. De ne gondoljuk, hogy a fűtés sokkal veszélytelenebb. A padlófűtés például nem egészséges azokban a helyiségekben, ahol alszunk, vagy ahol gyerekek vannak, mert pont abban a magasságban lebegteti a port, így allergiát okozhat. A padlófűtéses helyiségekben ezért sokkal gyakrabban porszívózzunk, és lehetőleg HEPA-szűrős porszívót használjunk.

A kandallók, fa tüzelésű kályhák is lehetnek veszélyesek, amennyiben a kéményt nem ellenőriztetjük rendszeresen. A rosszul szellőző kémény miatt szén-monoxid keletkezhet, aminek érzékelésére érdemes szén-monoxid érzékelőt beszereznünk.

Otthonunk levegőminőségének javítása érdekében sokat tehetünk,

· ha gyakran szellőztetünk,

· bekapcsoljuk a páraelszívót főzéskor (kivéve, ha a páraelszívó közelében van kandallónk, kályhánk, ilyenkor ugyanis a készülék a szén-monoxidot is tartalmazó füstöt is visszaszívja),

· a fürdőszobába is beszerzünk egy páraelszívót,

· nem dohányzunk a lakásban,

· kerüljük az erősen maró hatású tisztító szerek használatát,

· ha tehetjük, felszereljük a házat egy hővisszanyerős szellőztető rendszerrel.

Központi szellőzővel és pollenszűrővel felszerelt családi ház Kecskeméten

Még több képért kattintson a fotóra!

Kórokozók a fürdőszobában

A fürdőszobában a legnagyobb egészségügyi veszélyt a már említett penész jelenti, de nem ez az egyetlen egészségkárosító tényező. Ott, ahol a WC a fürdőszobában van, már a WC lehúzásakor kórokozók ezrei kerülhetnek a levegőbe, de a hajtógázos légfrissítők sem veszélytelenek. A nem rendszeresen cserélt, takarított törölközők, kilépők, csúszásgátlók is sok bacilusnak adhatnak otthont, és az erős vegyszerek is károsíthatják egészségünket, ha nem megfelelően szellőztetett helyen használjuk őket.

A nappaliban

A nappaliban a legnagyobb bacigyűjtőhelynek kétségtelenül a távirányítók számítanak, ezért takarítsuk őket rendszeresen, kifejezetten erre kifejlesztett tisztítószerekkel, törlőkendőkkel. A nappaliban a legtöbb időt az ülőbútorokon ülve töltünk, ide szóródnak le a TV-zés közben elmajszolt rágcsák morzsái, ezért fontos, hogy porszívózáskor ne csak a padlót, hanem az ülőbútorokat is porszívózzuk át, és a díszpárnák huzatát is mossuk ki rendszeresen.

A hálószobában

A hálószobában a legnagyobb veszélyforrás maga az ágynemű, ide hullanak ugyanis lehámlott bőrünk mikroszkopikus darabkái, amivel a poratkák táplálkoznak. A poratkák sokaknál allergiát okoznak, ezért fontos, hogy a kárpitozott ágyakat, matracokat is megfelelően tisztán tartsuk, az ágyneműhuzatot pedig rendszeresen cseréljük, és 60°C-on mossuk.

Exkluzív lakás a szobákban intarziás parkettákkal a Diplomatanegyedben

Még több képért kattintson a fotóra!

Szőnyegpadló, tapéta és linóleum

A másik tipikus veszélyforrás a hálószobában a szőnyegpadló. Az ágyneműn kívül ugyanis a szőnyegekben szeretnek élni a poratkák, de ezek még mindig kisebb felületet fednek le, és könnyebben tisztíthatóak, mint a szőnyegpadlók. A szőnyegpadlók esetében ráadásul a leragasztásukhoz használt ragasztó is tartalmazhat illékony szerves vegyületeket, amik károsak az egészségre. Ilyen ragasztókat pedig nemcsak a szőnyegpadlóhoz, hanem a linóleumokhoz és a tapétákhoz is használnak.

Bacilusok a konyhában

A nyers ételek, különösen a húsok is tartalmazhatnak kórokozókat, ezért például nem ajánlott a húsokat megmosni, így ugyanis a kórokozók a mosogatóba kerülnek, és a víz által akár máshova is csapódhatnak. Annál fontosabb, hogy megfelelően hőkezeljük, azaz főzzük, süssük őket, hő hatására ugyanis ezek a kórokozók elpusztulnak.

Minden nyersen nem fogyasztható étel esetében kiemelten fontos a hőkezelés, a vágódeszkákat, vágáshoz, pucoláshoz használt késeket, eszközöket pedig használat után azonnal mossuk el, és különösen a fa vágódeszkákat tegyük úgy a csurgatóba, hogy megfelelően meg tudjon száradni, és ne pakoljuk el, amíg meg nem száradt teljesen.

A konyhában a másik veszélyforrást a szivacsok, mosogatórongyok, konyharuhák jelentik. A szivacsokat, mosogatórongyokat egyszerűen fertőtleníthetjük, ha öblítés után, egy kis tál vízben, legmagasabb fokozaton, 2 percre a mikróba tesszük, a konyharuhákat mindig 60°C-on, és a többi ruhától elkülönítve mossuk.

A garázsban

A garázs is jelenthet egészségügyi kockázatot, amennyiben egybeépült a házzal, esetleg még bejárat is van a házba a garázs felől. Különös veszélyt az jelenthet, ha télen itt melegítjük az autót, amit nyilván csak nyitott garázsajtó mellett teszünk, de még így is sok káros anyag kerülhet a ház levegőjébe, arról már nem is beszélve, ha olyan vegyi anyagokat is tárolunk a garázsban, amelyekből felbontás után szintén illékony szerves vegyületek távozhatnak.

Régi építőanyagok

A régebben használt építőanyagok közül az azbeszt lehet veszélyes, különösen, ha megsérül. Azbeszt eltávolításához mindig kérjük szakember segítségét, ugyanis bontásakor egészen apró darabjai kerülhetnek a levegőbe, amelyek nagymértékben rontják a levegő minőségét.

 

Hozzászólások