8 meglepő hely, ahol konyha- vagy fűszerkerted lehet

Ingatlantájoló.hu 2019.06.17 05:54:53

Ha valakinek nincs kertje, és a konyhaablakban sem fér el néhány cserép fűszer, akkor sem kell zöldségért, gyümölcsért, fűszerekért a piacra mennie. Mutatunk néhány kreatív ötletet arra, hol lehet helye egy kis konyha- vagy fűszerkertnek otthonunkban.


 


Padba építve

Egy beépített kerti pad különösen praktikus ülőhely, ha a kertünk nem elég nagy. Az ülőfelületet pedig megszakíthatjuk időnként egy két ágyással is, amibe virágok helyett a zöldségek és a fűszerek is jól mutatnak.

Kép forrása: houzz.com

A sziklakertbe

Készíthetünk sziklakertet fűszernövényekből is, vagy már meglévő sziklakertünket is gazdagíthatjuk velük, ahogyan ennek a siófoki családi háznak a kertjében is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

A kerítésen

Ha nincs elég hely a talajon, csináljunk kertet a kerítésen. Epernek például ideális, de bármilyen egyéb növényt is ültethetünk ide.

Képek forrása: houzz.com

A falon

Ha lakásban lakunk, és a konyhában nincs elég szabad hely a pulton, akkor elhelyezhetünk, fali virágtartókat is növényeink számára. Válasszunk egy olyan falat, amit legalább 4 órán keresztül ér a napsütés.

A pergolán

A pergolát rendszerint befuttatjuk valamilyen futó dísznövénnyel, pedig zöldségeket, gyümölcsöket is futtathatnánk rá. A szőlő megszokott, de próbálkozhatunk babbal, borsóval is. A futóeper azért nem jó választás, mert nem nő elég magasra ahhoz, hogy a tetejét is befussa, helyette válasszuk inkább a szedret.

Egy franciaerkélyen

Nem csak annak lehet paradicsoma az erkélyen, akinek nagy erkélye van. Egy franciaerkély nagyjából nem jó semmire, azon kívül, hogy virágládában virágokat rakjunk a korlát tetejére, hacsak nem csinálunk az egész korlátból egy függőleges kertet zöldségekkel, fűszerekkel.

Szerencsés lehet az is, akinek olyan lakása van, ami egy függőfolyosó legvégében helyezkedik el, ahogyan ez a X. kerületi lakás is, mely így egy lezárt saját kis erkélyt kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az ablakban

Nemcsak a konyhaablakban, és nemcsak belülről lehetnek fűszernövények cserepekben. Mivel az ablakok amúgy is befelé nyílnak, így praktikus zöldségeket, fűszereket inkább a külső párkányra, virágládákba ültetni, és még csak le sem kell pakolnunk minden alkalommal, ha szellőztetni szeretnénk.

Kép forrása: momitforward.com

Fa vagy bokor mellé

Ha cserépben nevelünk egy kisebb fát vagy bokrot, és a tövénél van még szabad hely, ide is ültethetünk epret, zöldségeket vagy fűszereket.

Kép forrása: houzz.com

 

Hozzászólások