8 lépés a problémamentes felújításhoz

Ingatlantájoló.hu 2018.12.12 14:48:52

Problémamentes felújítás persze nem létezik, de azért megpróbálhatjuk a lehető legegyszerűbben túlélni a munkálatokat.


 

Amíg nem vagyunk túl legalább egy felújításon, addig maximum sejthetjük, hogy mivel is jár. Az egyetlen biztos módszer ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan kell problémamentesen lebonyolítani egy felújítást az az, ha legalább egyszer végigcsináljuk. Ha pedig most próbálkozunk először, álljon itt néhány tipp, amivel egyszerűbbé tehetjük a folyamatot.

Állítsunk össze egy jó csapatot!

Attól függően, hogy mekkora léptékű felújítást tervezünk, akár több szakemberre is szükségünk lehet, akiket még akkor sem egyszerű összevadászni, ha van már némi tapasztalatunk ezen a téren. Azoknak, akik életükben először újítanak fel, de akár azoknak is, akik nagyobb felújítást terveznek, érdemes azonban egy generálkivitelezőt megbízni, aki mindent kézben tart.

Akárhogyan is döntünk fontos, hogy kiváló szakember(ek)et válasszunk, akiket nem könnyű megtalálni. Ami segíthet, hogy semmiképp se a legolcsóbb ajánlatot adó szakembert válasszuk, és mindenképpen kérjünk jól leinformálható referenciákat.

Álomszép felújított lakás a II. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Határozzuk meg előre a költségkeretet, és természetesen azt is, hogy mit szeretnénk elvégezni!

Kinek van olyan ismerőse, aki fürdőszoba felújítással kezdte, és két év múlva azon kapta magát, hogy az egész ház felújítás alatt áll? Valószínűleg mindenkinek. Ezért fontos, hogy előre meghatározzuk, mit szeretnénk, mekkora költségkeretből, és tartsuk is magunkat ehhez.

Ha egy helyiség felújításával végeztünk, könnyű abba a hibába esni, hogy nekifogunk a mellette lévőnek is. Ezért tudnunk kell megálljt parancsolni, és ha időben leállunk, azzal a költségeket is kordában tarthatjuk.

Felújított családi ház sok extrával Nagykanizsán

Még több képért kattintson a fotóra!

Készüljünk fel arra, hogy az idő- és a költségkeretből is kicsúszhatunk!

A költségkeretet mindig kalkuláljuk felül 15-20%-kal, és jó, ha ugyanezt az időkerettel is megtesszük. A költségkeretet természetesen nagymértékben befolyásolja, hogy milyen munkálatról van szó. Ha például a nulláról építenénk fel valamit, akkor 10-15% plusz költséggel is elég számolnunk, de ha egy már meglévő helyiséget alakítunk át, akkor sokkal több váratlan helyzet merülhet fel, ezért nyugodtan számoljunk 20%-kal.

Különleges családi ház Zalaegerszegen

Még több képért kattintson a fotóra!

Gondoljunk arra, hogy akár elköltözni is érdemes lehet a felújítás idejére!

Ha a felújítás csak egy helyiséget érint, vagy például több fürdőszobánk van és csak az egyiket újítjuk fel, akkor nyugodtan maradjunk otthonunkban. Ha azonban a konyhát újítanánk fel, vagy olyan nagyobb felújításnak nézünk elébe, ami miatt hosszabb időre a ház víz- vagy elektromos áram ellátása is akadozik, akkor könnyebbek lehetnek a mindennapok, ha a felújítás idejére elköltözünk.

Időben válasszuk ki, és vásároljuk meg az anyagokat!

Ha menet közben kezdünk el variálni, és más csempét választunk, az csúszást okozhat. Ugyanígy az is problémát jelenthet, ha kiválasztjuk az anyagot, de csak akkor megyünk el megvásárolni, mikor beépítésre kerül, ekkor ugyanis előfordulhat, hogy épp akkor nem lesz már készleten.

Ellenőrizzük a szakembert, de ne lógjunk a nyakán!

Ha nem költözünk el, akkor gyakorlatilag a szemünk előtt folyik a munka, de ha nem lakunk az ingatlanban a felújítás ideje alatt, akkor ajánlott időnként ellenőrizni a kivitelezőt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy állandóan a nyakán kell lógnunk, ezzel ugyanis épp ellenkező hatást érünk el, azaz feltartjuk a munkában.

Ne spóroljunk a lényeges dolgokon!

A szigetelés vagy a csemperagasztó lehet, hogy nem a legizgalmasabb része egy felújításnak, de nem szabad spórolni rajta, és egyáltalán semmin sem, ami a műszaki minőséget garantálja. Tetszik, vagy nem tetszik, de sajnos kénytelenek vagyunk az esztétikán spórolni.

Ne veszítsük el a humorérzékünket!

Egy felújítást nemigen lehet stressz nélkül megúszni, aminek átvészelésében sokat segíthet, ha sikerül megőriznünk a humorérzékünket. Ezen kívül fontos, hogy a cél lebegjen a szemünk előtt, ez segíthet átvészelni a nehéz helyzeteket.

 

Hozzászólások