8 kreatív ötlet festésre, ami teljesen megváltoztatja a szobát

Ingatlantájoló.hu 2018.09.26 14:37:24

Festeni lehet egyszerűen, egy egész szobát egy színűre, vagy lehet úgy is, hogy a szoba hibáit elrejtsük, előnyös tulajdonságait kiemeljük.


 

Mindegyikre mutatunk most példákat!

Gondolkozzunk vertikálisan!

Használhatunk különböző színeket, vagy akár egy szín különböző árnyalatait is a padlótól a mennyezetig haladva, rétegezve. A legjobb, ha a legsötétebb árnyalat kerül legalulra, és így haladunk az egyre világosabb árnyalatokkal felfelé. Ezáltal felfelé szinte kinyílik a szoba.

Ebben a babaszobában az alsó szürke szín tökéletes hátteret ad a fehér kiságynak, majd a festés fehérrel folytatódik. A határokat a polcok jelölik, a felső polc élét sárgára festették, és a csíkot továbbvitték, hogy az élénk sárga végigfusson az egyébként semleges szobán. A sárga ezen kívül a kiságyban lévő díszpárnán is visszaköszön.

Kép forrása: houzz.com

Ennek az V. kerületi lakásnak a hálószobájában is ezt a festést alkalmazták.

Még több képért kattintson a fotóra!

Válasszunk el többfunkciós tereket!

Senki számára nem jelent újdonságot, hogy egy többfunkciós helyiségben az egyes funkciók számára szolgáló tereket akár úgy is elkülöníthetjük, hogy különböző színűre festjük őket. Ennél már csak az az izgalmasabb, ha egy ferde vonallal választjuk el őket.

Kép forrása: houzz.com

Emeljünk ki egy szokatlan építészeti formát!

Lehet ez egy falfülke, tetőtéri lakásokban egy kutyaól, vagy bármi, ami megtöri a fal egyenes síkját. Ennek a Kerepesi sorházi lakásnak a hálószobájában a falakat zöldre, a mennyezetet és a falfülkét fehérre festették, mindezekhez a fehér hálószoba bútor tökéletes kiegészítő.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kísérletezzünk az ombre festéssel!

Az ombre, azaz színátmenetes festés sokkal izgalmasabbá tehet egy falat. Nem könnyű szépen kivitelezni, ezért ehhez inkább hívjunk festést, ha mégis magunk vágunk bele, kezdjük a legvilágosabb árnyalattal, és így haladjunk fokozatosan az egyre sötétebbek felé.

Kép forrása: freshome.com

Egységesítsünk egy vonallal!

Trükkös lehet egy olyan szobát kifesteni, amelynek a mennyezete nem vízszintes, mert mondjuk tetőtérben van. Ilyenkor lehet jó megoldás, ha a helyiséget csak egy bizonyos magassági festjük színesre, a felette lévő részt pedig meghagyjuk fehérnek. A festésbe pedig nyugodtan foglaljuk bele az ajtókeretet, sőt az ajtót is!

Kép forrása: houzz.com

Fessünk képet a falra!

És ehhez még csak nem is kell olyan tehetségesnek lennünk, mint annak, aki ezt a két zöldellő ablakot festette ennek a gödi családi háznak a falára.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nyugodtan próbálkozhatunk egyszerűbb, nonfiguratív mintákkal is.

Kép forrása: houzz.com

Próbálkozhatunk több hangsúlyos színnel is

Nyugodtan rúgjuk fel a 10/30/60-as szabályt, és használjunk a szoba 60 és 30%-ában is hangsúlyos színeket. Ez akkor működik jól, ha a két szín azonos tónusú, azaz egyik sem sötétebb vagy világosabb a másiknál. Mellesleg két ilyen szín remek hátteret ad a fényes, világos vagy metálfényű árnyalatoknak.

Kép forrása: ddouglass.com

Fessünk fejtámlát a falra!

Ágyunk fejtámláját akár a falra is festhetjük, de ez nem jelenti azt, hogy itt meg kell állni a festéssel. A festést akár tovább is vihetjük az egész szobán körbe. Ez különösen jól működik akkor, ha egy szín két különböző árnyalatát választjuk a sötétet alulra, a világosabbat felülre.

Kép forrása: houzz.com

 

Hozzászólások