7 hiba, amit érdemes fürdőszoba felújítás, építés során elkerülni

Ingatlantájoló.hu 2019.05.30 21:06:50

Akár most építkezünk, akár csak a fürdőszobát újítjuk fel, van néhány tipikus hiba, amit ilyenkor sokan elkövetnek.


 

Mutatjuk, melyek ezek, és tippeket is adunk, hogyan lehetne másképp csinálni.

Túl nagy szanitereket választunk

Mindenki szeretne egy nagy kádban elmerülni, és mindenki szeretne nagy mosdópultot, ahol a mosdókagyló mellet még sok minden elfér. De a szaniterek méretének kiválasztásánál elengedhetetlen az is, hogy a fürdőszoba méreteit is figyelembe vegyük. És ehhez nem elég az, hogy pontosan lemérjük, és nem veszünk nagyobbat, mint ami befér. Sokan esnek abba a hibába, hogy a fürdőszobát akkora méretű szaniterekkel pakolják tele, amik éppen-éppen még elférnek, de túlzsúfolják a teret.

Megoldás: A szaniterek méretének kiválasztásánál azt is vegyük mindenképp figyelembe, hogy például hogy fogjuk majd takarítani. Mennyire tudjuk őket körbejárni, vannak-e elérhetetlen sarkok, amelyeket nem tudunk megközelíteni. Egy nagyon kicsi fürdőszobába ne akarjunk mindenáron egy kádat bezsúfolni, ide jobb választás a zuhanyfülke.

Ennek a debreceni családi háznak az egyik fürdőszobája nagyon kicsi, de a helyet jól kihasználták zuhanyzóval, és kicsi, kerek mosdókagylóval. A WC-tartályt a falba rejtették, így egy plusz polc is kialakult, ahol sok minden elfér.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az ajtó egyenesen a WC-re nyílik

Nem túl szerencsés, ha a WC nem külön helyiségben kap helyet, de van, hogy nincs más választásunk. Ilyenkor, ha lehet, igyekezzünk a WC vagy az ajtó helyét úgy meghatározni, hogy az ajtón belépve, ne rögtön a WC-re essen a tekintetünk. Ugyanígy, ha a WC mégsem a fürdőszobában van, és lehetőségünk van rá, akkor a kád, zuhanyzó helyét tervezzük meg úgy, hogy az ajtón belépve ne lehessen közvetlenül rálátni.

Megoldás: A legjobb, ha a WC-t az ajtó mögé helyezzük, vagy ha ez kivitelezhetetlen, akkor inkább valamelyik oldalsó, mint a szemközti falra. Ennek a III. kerületi lakásnak a kisebbik fürdőszobájában például pont sikerült a mosógép mögé rejteni.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használhatatlan tárolóhelyek

Ha elsősorban az esztétikára figyelünk és nem a funkcionalitásra, akkor könnyen előfordulhat, hogy a tárolóhelyeket nem tudjuk jól kihasználni. Erre tipikus példa, amikor valaminek a tárolóhelye túl messze van a felhasználás helyétől (pl. a törölközőtartó a fürdőkádtól). Vagy amikor csak a mosdó alatti szekrényben gondolkozunk tárolóhelyként, ami miatt az túlzsúfolttá válik, és végül minden a mosdópulton landol.

Megoldás: Lépjünk túl a mosdó alatti szekrényen, és ugyanezt elmondhatnánk a mosdó feletti szekrényről is. Gondoljuk át, mit, hol használunk, hova, mennyi tárolóhelyre van szükségünk, és ne csak szekrényekben, hanem kreatívabb tárolókban is gondolkodjunk.

Képek forrása: teamhom.com és onlinecollegecourse.co

Gyenge megvilágítás

A fürdőszobai világítást a legtöbben elintézik azzal, hogy feltesznek egy mennyezeti lámpát, és még valamilyen világítást a tükör fölé, vagy mellé két oldalra. Amivel a legnagyobb baj, hogy a mennyezeti világítást rögtön leárnyékoljuk, ha a tükörbe nézünk.

Megoldás: Érdemes inkább körbe, süllyesztett mennyezeti világítást alkalmazni, és ezt kiegészíteni a tükörnél lévő világítással.

Kép forrása: porch.com

Nem zónásítunk

Ez a nagyobb fürdőszobák problémája, ahol a szaniterek körben a fal mentén helyezkednek el, és végül marad egy nagy, üres tér középen.

Ennek a székesfehérvári családi háznak a fürdőszobájában például remekül sikerült a zónásítás azáltal, hogy a zuhanyzót és a kádat egy dobogóra tették, és a kádat ebbe süllyesztették, mindezt még az eltérő színű burkolattal is kihangsúlyozták.

Még több képért kattintson a fotóra!

Megoldás: Zónásítsunk. Ezt megtehetjük például úgy, hogy a fürdőszoba közepére felhúzunk egy falat (amibe vízvezetéket vezettetünk), és egyik oldalára rakjuk mondjuk a mosdópultot, másik oldalára a kádat, vagy egyik oldalára a zuhanyzót, másik oldalára a kádat.

Kép forrása: homestratosphere.com

Nem számolunk a meglévő infrastruktúrával

Fürdőszoba felújításkor figyelembe kell venni azt is, hogy hol, milyen vezetékek futnak a falban. Ehhez nyilván vízvezeték szerelő segítségét kell kérnünk, de ha az átalakítás miatt sok csövet másutt kell elvezetni, akkor a felújítás költsége végül igen magasra rúghat.

Megoldás: Ha úgy látjuk, hogy ez be fog következni, inkább válasszunk egy olyan elrendezést, ami igényeinknek is megfelel, mégsem jár a legtöbb cső áthelyezésével.

Nem mérünk pontosan

Például amikor a megvásárolandó burkolat mennyiségét szeretnénk kiszámolni, nem elég pontosan mérni, de felfelé is kell kerekíteni. De a megfelelő méretű szaniterek kiválasztásánál is fontos a mérés. Nem csak azt kell megmérni, hogy az adott tárgyak elférnek-e, hanem azt is, hogy mi is elférünk-e miközben használjuk őket.

Megoldás: A mérésnél mindig vegyük figyelembe azt is, hogy az ajtó hova nyílik, illetve hogy a szekrényajtók, fiókok kinyithatóak-e, kihúzhatóak-e.

 

Hozzászólások