7 főbűn, amit elkövethetünk egy felújítás során

Ingatlantájoló.hu 2018.06.17 14:48:27

A felújítás, különösen, ha magunk végezzük, igazán embert próbáló feladat, és nem nehéz hibákba esni. A hangsúly a tervezésen van. Ha nem tudjuk pontosan megtervezni, mit szeretnénk és mindez mennyi idő alatt és mekkora költségkerettel valósítható meg, könnyen káoszba fulladhat az egész. Nézzük, melyek a leggyakoribb hibák.


 

Irreális a költségkeretünk

Amikor egy felújítás költségkeretét megtervezzük, hajlamosak vagyunk a költségeket alulbecsülni, és a váratlan költségekkel nem számolni. Mérjük fel pontosan, hogy mennyi alapanyagra lesz szükségünk, érdeklődjünk utána az áraknak, vagy eleve fővállalkozóval csináltassuk az egészet, aki már az elején árajánlatot tud adni.

Nem jól mérjük fel a rendelkezésre álló teret

És ez nemcsak annyit jelent, hogy nem mérjük le pontosan, hogy mi hova fér el, hanem azt is, hogy nem használjuk ki a teret hatékonyan, nem úgy helyezzük el az egyes tárgyakat, hogy minden a kezünkre essen, minden praktikus legyen. Ilyenkor történik az, hogy a végén kapunk egy nagyon szép, de valójában élhetetlen teret.

Álomszép felújított panellakás Dunaújvárosban

Még több képért kattintson a fotóra!

Belevágunk anélkül, hogy értenénk hozzá

Sokan szeretnének úgy spórolni a kiadásokon, hogy mindent maguk végeznek el, de senki sem érthet mindenhez, és igenis vannak olyan esetek, amikor szakértőt kell hívni. A kellő szakértelem hiányában végzett munka, sokszor további hibákat szül, ami tovább növeli a költségeket, és a kivitelezés idejét is meghosszabbítja.

Nem számolunk az épület életkorával

Másik tipikus hiba, amikor nem számítunk arra, hogy a felújítás során váratlan strukturális problémák jelentkezhetnek. Pedig ez régi épületeknél gyakran előfordulhat, ezért érdemes szakértőt hívni, vagy a váratlanul felmerülő plusz költségekre is valamennyit félretenni.

Szépen felújított ikerfél Orbánhegyen

Még több képért kattintson a fotóra!

Mindenáron ragaszkodunk az új dolgokhoz

A felújítás lényege, hogy tényleges változást érjünk el, ehhez azonban nem kell mindent lecserélni. Ha mindenből teljesen újat vásárolunk, az rendkívül drága lesz. Mielőtt belevágunk, nézzük meg, mi az, ami még használható, csak épp a külseje nem tetszik. Azokat a bútorokat, vagy gépeket berendezéseket, amelyek tökéletes állapotban vannak, inkább próbáljuk meg festéssel felújítani.

Álmokat kergetünk

Meglátunk valamit egy magazinban, és rögtön olyat szeretnénk, egyszerűen csak azért, mert tetszik. Közben elfelejtünk számolni azzal, hogy a mi otthonunkban nem megvalósítható, vagy azzal, hogy valójában nincs is szükségünk rá, csak szép és persze borzasztóan drága.

Befektetésnek kiváló, felújított lakás a VI. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Nem ellenőrizzük, hogy valóban megbízható-e a kivitelező

Jó szakembert találni manapság iszonyúan nehéz. Érdemes több helyről is árajánlatot kérni, és bátran kérjünk referenciákat is. Ha találunk egy jó szakembert, aki most még nem tudja elvállalni a munkát, akkor inkább várjunk, és ne bízzunk meg olyasvalakit, aki most azonnal ráér, de semmit sem tudunk róla.

 

Hozzászólások