7 dolog, ami nem hiányozhat egy jól tervezett konyhából

Ingatlantájoló.hu 2019.09.12 13:18:11

Amikor új konyhát tervezünk fontos, hogy az esztétikum mellett a funkcionalitásra is gondoljunk. Ez pedig nem merül ki annyiban, hogy megtervezzük a számunkra legoptimálisabb elrendezést. Vannak ugyanis bizonyos összetevők, amelyek semmiképp sem hiányozhatnak a konyhánkból.


 

Mutatjuk azt a 7 összetevőt, amire mindenképp szükség van egy konyhában ahhoz, hogy az ne csak szép legyen, hanem megfelelően funkcionáljon is.

Elegendő tárolóhely

Megfelelő mennyiségű tárolóhely nélkül a konyhánk használhatatlan lesz. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi tárolóhelyre lesz szükségünk, először is fel kell mérnünk, mennyi mindent kell elpakolnunk (egyúttal selejtezhetünk is), és figyelembe kell vennünk a konyha méretét is, hogy az ideális szekrényeket kiválaszthassuk. Ennek a VIII. kerületi lakásnak az amerikai konyhás nappalijában biztosan nincs hiány konyhai tárolóhelyből.

Még több képért kattintson a fotóra!

Strapabíró konyhaszekrények és munkalapok

A konyhában minden más helyiségnél nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a bútorok, különösen, ha sokat főzünk. Ezért fontos, hogy a konyhaszekrény, de még inkább a munkalap strapabíró anyagból készül. Mindenképp vízálló felületet válasszunk, és jó, ha a munkalap hőálló és nehezen karcolódik.

Strapabíró padló

Ha valami, akkor a konyhaszekrényeken kívül még a padló is nagy igénybevételnek van kitéve a konyhában, ezért fontos, hogy jól bírja. A konyhába mindenképp vízálló burkolatot válasszunk és lehetőleg a legmagasabb kopásállóságút, ezen kívül figyeljünk még arra is, hogy ne csússzon.

Hatékony konyhai gépek

Ahhoz, hogy konyhánk jól funkcionáljon, olyan háztartási gépeket kell vennünk, amelyek kiválóan működnek, és ehhez még csak nem is kellenek feltétlenül a legdrágábbak. Ha kicsi a konyhánk, válasszunk 2 az 1-ben kompakt gépeket, mint például a tűzhely mosogatógéppel, vagy a mikró kenyérpirítóval. A választásnál érdemes arra is figyelnünk, hogy a gépek mennyire energiatakarékosak. Lehet, hogy az A+-os gépek drágábbak, de sokat spórolhatunk velük.

Megfelelő világítás

Ha egy lámpát teszünk csak a mennyezetre, az pont a hátunk mögül fog világítani, akárhol dolgozunk, és pont a saját árnyékunktól nem látunk majd semmit. Ebből a szempontból a mennyezetbe süllyesztett világítás sem sokkal jobb, a munkafelület megvilágításához mindenképpen szükség van a felsőszekrények alján elhelyezett világításra. De önmagában ez sem elég, mindenképpen kell egy mennyezeti világítás, ami az egész konyhát megvilágítja. Ha konyhaszigetünk is van, fölé is kerüljön világítás, itt remekül mutatnak a többkaros megoldások. Ennek a VI. kerületi lakásnak a konyhájában is mindenhova megfelelő világítás került.

Még több képért kattintson a fotóra!

Minőségi kiegészítők

Az ember hajlamos a kiegészítőkön spórolni, pedig nem szabad. A fogantyúkat vagy a csap is nagy igénybevételnek van kitéve, ezért fontos, hogy ezek jó minőségűek legyenek.

Mutatós és könnyen tisztítható hátfal

Ma már a csempén kívül nagyon sokféle hátfal közül választhatunk, de a legfontosabb követelmény itt is a vízállóság. Ezen kívül jó, ha a felület könnyen tisztítható, és az sem baj, ha mutatós, hiszen az egész konyha karakterét meghatározhatja, ahogyan ebben a VII. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Hozzászólások