6 hiba, amit érdemes elkerülni konyhafelújításkor

Ingatlantájoló.hu 2019.11.13 04:36:10

A konyha az otthon lelke, állapota, elrendezése nemhiába döntő tényező a vevők részéről lakásvásárláskor. A konyha mindig fontos, hogy jól funkcionáljon, ugyanakkor csak akkor érezhetjük benne jól magunkat, ha egyúttal szép is. Van azonban néhány elrendezési hiba, amit sokan elkövetnek.


 

Mutatjuk, melyek ezek, és ötleteket is adunk a megoldásukra.

Nincs meg a konyhai háromszög

A konyhai háromszög nélkül egy konyha nem tud hatékonyan funkcionálni, ugyanakkor míg a hűtő helyét könnyen variálhatjuk, a mosogató helyét meghatározzák a vízvezetékek, gáztűzhely vagy főzőlap esetén pedig a tűzhely elhelyezkedését is befolyásolja a gázvezeték. Ezért is van, hogy sok konyhában a mosogató és/vagy a tűzhely nem a legpraktikusabb helyre kerül.

Kép forrása: thespruce.com

Ezért, ha bármelyik elhelyezkedése akadályozza a hatékony munkavégzést, akkor egy nagyobb felújításnál érdemes inkább szerelőt hívni, hogy a megfelelő vezeték odakerüljön, ahol tényleg szükségünk van rá.

Ennek a remeteszőlősi családi háznak a konyhájában például remekül megvalósították a konyhai háromszöget.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kevés a tárolóhely

Mindenki azt gondolja, hogy sok tárolóhelyhez nagy konyhára van szükség, pedig az igazság az, hogy a legtöbb kis konyhában sem használják ki megfelelően a helyet plusz tárolók kialakítására. A tárolási lehetőségek maximalizálásának érdekében, szereljünk fel még egy sor felsőszekrényt, és ne felejtsük el, hogy a hűtő felett is találunk még helyet egy szekrény számára.

Ennek az V. kerületi lakásnak a konyhájában remekül kihasználták a helyet vertikálisan.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kevés a munkafelület

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy jóval kevesebb konyhapultot alakítanak ki, mint amennyi elférne. Nagyobb konyhákban is tipikus például, hogy csak két szomszédos falat építenek be és L-alakú konyhát alakítanak ki, pedig ilyen helyeken még egy konyhasziget is elférne pluszban. A kis konyhákban pedig érdemes bevetni a pult alól kihúzható plusz felületeket vagy például a falra szerelt lehajtható asztallapokat.

Kép forrása: freshome.com

A nem megfelelő konyhasziget kiválasztása

Ugyanakkor egy konyhasziget is lehet rossz választás. A túl kicsi konyhákban inkább csak akadályoznak, mint ahogy egy nagy konyhában is lehet akadály a konyhasziget, ha túl nagy vagy rossz az elhelyezése. Egy kicsi konyhasziget ugyanakkor nem tudja betölteni a funkcióját.

A konyhasziget akkor hasznos, ha minden oldalán minimum 80 cm, de inkább 1 m szabad hely van körülötte, ugyanakkor maga a sziget is minimum 1x1m-es.

Ennek a hajdúsámsoni családi háznak a konyhájában épp ideális a konyhasziget mérete és elhelyezkedése.

Még több képért kattintson a fotóra!

Rossz megvilágítás

Általában minden konyhában van egy központi mennyezeti világítás, ami éppen arra jó, hogy a fényét a pultnál állva pont eltakarjuk, leárnyékolva ezzel a munkafelületet. A konyhákba ezért elengedhetetlen a konyhapultot megvilágító világítás, amit például a felsőszekrények aljára szerelhetünk.

Kép forrása: freshome.com

Túl trendi berendezés

Egy legfrissebb divat szerint berendezett konyha most még lehet szép, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is megy majd ki a divatból. Ez különösen akkor jelent problémát, ha el szeretnénk adni a lakást. A legfrissebb trendek helyett válasszunk inkább időtálló, visszafogottabb berendezést.

 

Hozzászólások