5 tipp, amivel kihozhatjuk a maximumot egy L-alakú konyhából

Ingatlantájoló.hu 2019.10.18 12:56:41

Az L-alakú konyhák talán a leggyakoribbak, nem véletlenül, mert a legtöbb konyha adottságaihoz ezeket lehet hozzáigazítani. Ugyanakkor rendkívül praktikusak, kisebb konyhában is elférnek, egyedül talán a sarokelem miatt nem szeretik őket.


 

Egy L-alakú konyha kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy viszonylag hosszú, összefüggő munkafelületünk legyen, anélkül, hogy annak két vége az L-alak révén túl messze lenne egymástól. Ezáltal talán ebben a konyhatípusban lehet a legjobban a konyhai háromszöget kialakítani, ugyanakkor kellően nyitott is, ahhoz, hogy egy nappalihoz hozzákapcsolhassuk, vagy üresen maradt sarkában helyet találjunk egy étkezőasztalnak.

Igazán hatékony kihasználásának 5 titka van, ezeket osztjuk meg mai cikkünkben.

A mosogató és a tűzhely legyen az L két külön szárán

Ahhoz, hogy a konyhai háromszög hatékony legyen, fontos, hogy egyes pontjai, de különösen a mosogató és a tűzhely között kellő hosszúságú munkafelület legyen, mégse legyenek messze egymástól. Ehhez nyújt kiváló lehetőséget az L-alak, ha a mosogatót és a tűzhelyet az L két külön szárán, a saroktól egyforma, de nem is túl nagy, nem is túl kis távolságra helyezzük el.

Ez lehetőséget nyújt arra, hogy egyik se kerüljön a szekrény végére, hanem mindkettő mellett legyen mindkét oldalról szabad felület. Ennél az elrendezésnél érdemes a hűtőt a mosogató felőli végére tenni, ha pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy a sütő ne a főzőlap alatt legyen, hanem szemmagasságban, akkor ez kerülhet a másik végére egy magasszekrénybe, akár a mikróval együtt.

Minden, ami magas kerüljön a konyha rövidebb végébe

Ha a konyhánk téglalap alakú, esetleg kifejezetten keskeny, akkor az L egyik szára szükségszerűen lényegesen rövidebb lesz a másiknál. Ilyenkor lehet jó megoldás a rövidebb falra bepakolni mindent, ami magas, azaz a hűtőt és a magas szekrényeket, akár beépített sütővel, mikróval együtt, ahogyan ebben a budafoki házban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

A hosszabb száron így lesz egy összefüggő, hosszú munkalapunk, ahol érdemes a mosogatót nagyjából középre, a tűzhelyet pedig a sor végére helyezni. Ez az elrendezés azért is előnyös, mert a konyha így kicsit nyitottabbnak is tűnik.

A felső szekrények kerüljenek a hosszabbik falra

Az előző elrendezés természetesen kivitelezhetetlen, ha a rövidebb falon van az ablak, ilyenkor praktikus a felső szekrényeket mind a hosszabb falon elhelyezni, az ablak mellé pedig inkább csak nyitott polcok vagy üveges felső szekrények kerüljenek, hogy ne blokkoljuk a fény útját. Természetesen akkor is jó ez az elrendezés, ha egyáltalán nincs ablak azon a két falon, ahol a konyhaszekrény helyet kapott, és nem szimpatikus számunkra a minden magas szekrényt a rövidebb falra típusú elrendezés.

Ha az ablak a hosszabbik oldalon kapott helyet, akkor tehetünk felső szekrényeket a rövidebb falra, inkább közvetlenül az ablak két oldalára kerüljenek a nyitott polcok vagy üveges szekrények. Ha szeretnénk, hogy a konyha még légiesebbnek tűnjön, ezt fokozhatjuk azzal, hogy nemcsak az ablak két oldalára, hanem a rövidebb falra is nyitott polcokat, üveges szekrényeket teszünk. Ennek a péceli háznak a konyhájában például mindkét falon van ablak, melléjük kizárólag üveges szekrények és nyitott polcok kerültek.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használjuk ki sarkokat

Az L-alakú konyhák kényes pontja, a sarokelem kihasználhatatlansága, ami ma már egyébként egyáltalán nem kihasználhatatlan, ugyanis sokféle kiegészítőt, forgó-, kihúzható tárolókat, sarokfiókokat, sarokmosogatót lehet kapni. Sőt a sarkot akár srégen is kialakíthatjuk, így akár még a tűzhely is helyet kaphat itt.

Egészítsük ki egy szigettel

Akinek amerikai konyhás nappalija van, azt zavarhatja, hogy L-alakú konyhánál állandóan háttal van a társaságnak. Ilyen elosztásnál érdemes az L-alakot egy szigettel kiegészíteni, amelyben akár a főzőlap is helyet kaphat, ahogyan ebben a dunakeszi családi házban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Vagy egyszerűen csak munkafelületként használhatjuk, ha vendégeink vannak, vagy a gyerekeket akarjuk szemmel tartani a nappaliban.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

 

Hozzászólások