5 tipp a tökéletes Wabi-Sabi otthonhoz

Ingatlantájoló.hu 2019.10.10 20:30:15

Ha lehetőségünk van otthonunk egyik helyiségét teljesen felújítani, akkor mindent elkövetünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Kizárólag egymáshoz passzoló stílus, színek, anyagok és persze az elmaradhatatlan szimmetria. Pedig otthonunk valójában az évek során alakul tökéletessé, ahogyan élünk benne, pont olyanná formálódik, ami számunkra tökéletes, még ha egy magazin lapjai számára nem is teljesen az.


 

Pont erről szól a Wabi-Sabi, a japán lakberendezési filozófia, ami megmutatja, hogy miért éppen a tökéletlenségtől válik otthonunk tökéletessé. A wabi egyébként azt jelenti, hogy alázattal és egyszerűen, a természettel egységben éljünk, míg a sabi azt jelenti, hogy elfogadjuk a dolgok múlandóságát, azt, hogy minden folyton változik.

A lakberendezésben ez annyit jelent, hogy megbecsüljük a régi tárgyakat, és egyszerűségre, ezáltal békére, harmóniára törekszünk, és mindezt ráadásul 5 lépésben megvalósíthatjuk. Mutatjuk, melyek ezek.

Nem kell mindenáron mindennek passzolnia egymással

Jó, ha az otthonunk berendezésénél követünk egy stílust, de ez még nem jelenti azt, hogy minden mást ki kell zárnunk. Ha valami megtetszik, ha egy tárgy közel áll a szívünkhöz, esetleg személyes emlék is köt hozzá, akkor nem kell eldugni a szekrény mélyére csak azért, mert nem passzol a lakás stílusához.

Értékeljük a kézzel készült dolgokat

Legyen az egy kézműves vásáron vásárolt tárgy, vagy a gyermekünk óvodai-, iskolai alkotása, esetleg valami, amit mi magunk készítettünk. Az ilyen tárgyaktól válik az otthon otthonná.

Nyissuk ki az ajtót a természet előtt

A természet a legjobb példa arra, hogy milyen az, amikor valami tökéletlenül is tökéletes. Nincs két egyforma fa vagy virág, és még a szimmetrikus dolgok sem pontosan szimmetrikusak. Mégis tökéletesek úgy ahogy vannak, és tökéletesen illenek otthonainkba a növények, és a természetes anyagokból készült tárgyak.

Ebben a szomolyai családi házban például rengeteg természetes anyagból készült bútort, tárgyat láthatunk.

Még több képért kattintson a fotóra!

Tegyünk rendet

Az, hogy az otthonunknak nem kell tökéletesnek lennie, még nem jelenti azt, hogy élhetünk rendetlenségben, egy csomó felesleges kacat között. A rend a Wabi-Sabi-nak ugyanúgy része, mint például a minimalizmusnak, csak itt az célja, hogy életünk sokkal harmonikusabb legyen, és azért kell a felesleges dolgokat kidobálnunk, hogy helyet adhassunk az igazán jó dolgoknak.

Vissza az alapokhoz

A Wabi-Sabi lényege, hogy csak olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amikre tényleg szükségünk van, ez azonban nem jelent egy az egyben funkcionalizmust. A Wabi-Sabi fontosnak tartja, hogy olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amelyekre funkciójuk miatt, szépségük miatt vagy egyszerűen csak a nosztalgia miatt szükségünk van. Ebben egy kicsit megint csak a minimalizmushoz hasonlít, de míg a minimalizmus kidobja azt a tárgyat, ami nem illik a lakás stílusához, addig a Wabi-Sabi megőrzi azt, amennyiben a tárgyhoz személyes érzelmek, emlékek fűződnek.

Minimalista és skandináv bútorok, felújított bútorok és személyes tárgyak egyaránt megférnek ebben a XII. kerületi kis garzonban.

Még több képért kattintson a fotóra!
Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Hozzászólások