4 ok arra, hogy a shiborit és az indigót válaszd otthonod dekorálására!

Ingatlantájoló.hu 2018.10.11 13:49:08

Na de mi is az a shibori? Kaphatják fel most sokan a fejüket, hiszen az indigót mindenki ismeri. Nos, a shibori nem egy szín, hanem egy tradicionális japán textilfestési technika, amihez indigót használnak. Mai cikkünkben 4 okot is adunk arra, miért érdemes shiborit és indigót választanunk otthonunkba.


 

Az indigó az egyik legrégebbi szín, mégis remekül passzol modern enteriőrökbe, míg a shibori szintén egy ősi technika, ami leginkább a batikoláshoz hasonlít, ezért is illik a mostanában divatos boho stílusban berendezett otthonokba. Nézzük, miért érdemes őket választanunk!

Mert történelmük van

Gazdag árnyalata miatt „kék aranynak” is nevezik az indigót, ennek a gyönyörű telített színnek, pedig a történelme is legalább ennyire gazdag. Az Indigofera tinctoria növényt már több mint 4000 éve használják textilek festésére, és bár korábban is használtak más növényeket arra, hogy kék színt nyerjenek, semmi nem adott olyan gazdag árnyalatot, mint az indigó.

Ebben a IX. kerületi lakásban sok helyen és nagyon ügyesen használták az indigót.

Még több képért kattintson a fotóra!

A shibori a 8. században alakult ki Japánban, és leginkább a batikoláshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy jóval többféle kötözési-, csomózási-, hajtási-, vasalási- és varrási technikát használ a textilek festésére, ezáltal sokkal változatosabb mintákat létrehozva.

Kép forrása: rhinetex.com

Mert általa könnyen integrálható a boho stílus bármilyen lakásba

Ha úgy tetszik a batikolás a shibori kistestvére, a shibori mintái ugyanis sokkal letisztultabbak, érettebbek, így nem csak a fiatalos, boho lakásokban, hanem a modernebb, elegánsabb otthonokban is jól mutatnak. A shibori tehát tökéletes arra, hogy a boho stílust más stílusú otthonokba integráljuk.

Mert az indigó a legizgalmasabb semleges szín

Ha elkezdjük sorolni a semleges színeket, az indigó még véletlenül sem jut eszünkbe, pedig a hozzá hasonló tengerészkéket hosszú ideig az egyik legérdekesebb semleges színnek tartották. Ha lehet azt mondani, az indigó, enyhén lilás árnyalatával még a tengerészkéknél is sokkal izgalmasabb, mindazonáltal semleges, hiszen sok mindennel párosítható, és mindenki szereti, még azok is, akik a visszafogottabb lakberendezés hívei.

Az indigó az egyik legelegánsabb szín. Ennek a II. kerületi lakásnak a hálószobájába is ilyen ágyneműt választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az indigóval természetesen sokkal nehezebb dolgozni, mint a többi semleges színnel, de ha belegondolunk, mindenkinek a ruhatárában lapul egy indigókék farmer, és azt is remekül tudjuk sok mindennel párosítani. Az indigó arra is szuper, hogy a klasszikus fekete-fehér kombinációt helyettesítse. Gyakorlatilag ugyanazt a hatást lehet elérni vele csak sokkal melegebb, otthonosabb kivitelben.

Kép forrása: freshome.com

Mert szomorkás, mégsem lehangoló

A sötét színek bár elegánsak, rendkívül el tudják rontani az ember kedvét, az indigó ezzel szemben inkább melankolikus ugyanakkor vibráló, ezért nem lehangoló. Mellesleg remekül párosítható természetes fával és drágakő színekkel is.

Kép forrása: freshome.com

 

Hozzászólások