4 indok arra, hogy zöldfal legyen az otthonodban

 

De ezen kívül még van 4 indok arra, hogy egy zöldfal igenis megéri.

Kép forrása: wikimedia

Segít kapcsolatban maradni a természettel

A ma emberének már sokkal kevésbé van lehetősége kapcsolódni a természettel, ami miatt a legtöbben stresszesek. A városokban élőkre ez fokozottan igaz, ezért fontos, hogy a természet otthonainkban, a 4 fal között is megjelenjen. Egy zöldfalon kis területen helyezkedik el annyi növény, ami már csökkenti a stressz szintjét, növeli a kognitív képességeket és a kreativitást, és pszichésen is pozitív hatást gyakorol az emberre.

Tisztítja a levegőt

Ha egy nagyvárosban élünk, a szellőztetés sem segít, sok növényre van szükségünk ahhoz, hogy otthonunk levegője tiszta legyen. Ezt egy zöldfal nagy mértékben elősegíti, a tisztább levegőtől pedig egészségesebbek leszünk.

Ebben a XIII. kerületi exkluzív lakásban az étkezőben kapott helyet egy zöldfal.

Még több képért kattintson a fotóra!

Természetesen hűt

A városi hősziget hatásnak köszönhetően a belvárosokban mindig melegebb van, mint a külső területeken, pedig a klímaváltozás miatt, már ott is melegebb van, mint ami normális lenne. A belvárosi lakások nyáron egészségtelenül fel tudnak melegedni, ami ellen az emberek klímával védekeznek. A klímák azonban rengeteg kórokozónak a melegágyai, ráadásul üzemeltetésük sem mondható éppen környezetbarátnak.

Egy külső zöldfal elősegíti a lakás természetes hűtését, így várhatóan rövidebb ideig kell majd üzemeltetnünk a klímát otthonunkban, de a beltéri zöldfalak is hűtik a levegőt és még a páratartalmat is szabályozzák. A zöldfal kiváló választás teraszokhoz is, ahol így több időt tudunk eltölteni a legmelegebb napokon is.

Csökkenti a zajártalmat

Nagyvárosban élve a zaj is zavarhatja mindennapjainkat, érkezzen akár az utcáról vagy a szomszéd lakásból. A zöldfal elnyeli a hangokat, így a ház külsején csökkenti a kívülről érkező, belül pedig a szomszédból érkező zajokat.

Mi kell ahhoz, hogy nekem is zöldfalam legyen?

·      A belső udvarok, teraszok ideálisak zöldfal számára, de bárhol lehetnek kívül vagy belül, ahol kellő mennyiségű napfény éri őket.
·      Hogy hol helyezzük el a zöldfalat, függ attól is, hogy milyen fényigényű növényeket választunk, de általánosságban elmondható, hogy azok a falak ideálisak, amelyek reggel vagy délben kapnak fényt kb. 4 órán keresztül, és az erős koradélutáni napsütéskor már árnyékban vannak.
·      Ha a természetes fény nem éri kellőképpen a falat, akkor ma már van olyan speciális mesterséges fényforrás, ami jó a növényeknek.
·      A zöldfalhoz azok a növények ideálisak, melyeknek csak kis mennyiségű földre van szükségük.
·      A szukkulensek ideálisak egy könnyen fenntartható zöldfalhoz, ha ezeknél igényesebb növényeket szeretnénk, már alaposan meg kell tervezni az ültetést és az öntözést is.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)