4 csalhatatlan jele annak, hogy készen állsz arra, hogy saját lakásba költözz

Ingatlantájoló.hu 2019.02.14 14:50:25

Mindenki életében eljön az a pont, amikor elgondolkozik rajta, hogy albérletből ideje lenne már saját lakásba költöznie. Egy ilyen nagy horderejű döntést, azonban nem könnyű meghozni. Hogy anyagilag felkészültünk-e erre a lépésre, az nemcsak a mi döntésünk, hanem a bankok is vizsgálni fogják, az anyagiakon túl pedig nem árt, ha érzelmileg is felkészültünk.


 

Miről tudhatjuk, hogy tényleg ideje lépnünk? 4 csalhatatlan jel segíthet, eldönteni a kérdést.

Már jó ideje ugyanannál a cégnél dolgozunk

A bankok számára is fontos tényező, hogy hosszú ideje ugyanazon a munkahelyen dolgozunk, hiszen ez biztosítja őket arról, hogy hosszútávon is stabil jövedelemre számíthatunk. Ugyanakkor számunkra is fontos, hiszen egy saját lakást nem egy-két évre vásárolunk, így a költözködés, illetve a munkahely váltással járó közlekedés is problémát jelenthet.

Első lakásnak kiváló, barátságos otthon a IX. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Kézben tartjuk adósságainkat

A pénzintézetek a hitelbírálat során nemcsak azt nézik, hogy mennyi a jövedelmünk, hanem azt is, hogy van-e más adósságunk. Ha korábban más célra is vettünk fel hitelt, az természetesen nem kizáró ok, de megnézik a jövedelmünk és a már meglévő adósságunk egymáshoz viszonyított arányát, és azt is vizsgálják, hogy az eddigi hiteleink törlesztőrészleteit rendszeresen fizettük-e. Ha több hitelünk is van jelenleg, és fennáll a veszélye annak, hogy ezek miatt nem kapunk majd lakáshitelt, érdemes megnézni, hogy megérné-e őket adósságrendező hitellel kiváltani.

Ideális első lakás, reális áron Debrecenben

Még több képért kattintson a fotóra!

Tudunk félretenni

Az, hogy egy lakáshitel törlesztőrészlete kb. ugyanannyi lenne, mint amennyit most albérleti díjként havonta kifizetünk, még önmagában kevés ahhoz, hogy bele merjünk ugrani egy saját lakás megvásárlásába. A vásárláshoz először is össze kell gyűjtenünk 20% önerőt, ami, ha egyik napról a másikra élünk nem fog menni. De nemcsak emiatt fontos, hogy félre tudunk-e tenni minden hónapban valamennyit.

Rögtön a lakásvásárlásnál felmerül még az ügyvédi költség és az illeték, ráadásul onnantól kezdve, hogy lakástulajdonosok leszünk, nem árt, ha rendelkezünk rendszeres tartalékkal, a váratlanul felmerülő helyzetekre, a lakás karbantartásával kapcsolatosan felmerülő költségekre, és arra az esetre, ha néhány hónapra munkanélkülivé válnánk.

Első lakásnak tökéletes otthon, elérhető áron Nyíregyházán

Még több képért kattintson a fotóra!

Készek vagyunk végre letelepedni

Ahogy az elején is írtuk, ez nemcsak anyagi, hanem érzelmi döntés is. Az egy dolog, hogy hosszú ideje fix munkahelyünk és stabil jövedelmünk van, az pedig egy másik, hogy kiválasszuk otthonunkat egy olyan környéken, ami nemcsak közel van a munkahelyünkhöz, hanem ahol élni is szeretünk, és amelynek közelében könnyen találunk akár másik munkahelyet is, ha váltani szeretnénk.

 

Hozzászólások