21 dolog, amiről nem is gondoltad volna, hogy át lehet festeni

Ingatlantájoló.hu 2019.08.31 14:10:07

Ha megunjuk falaink színét, egyszerűen csak átfestjük őket, ugyanezt megtesszük akár a fa bútorainkkal is, de mi mindent lehet még átfesteni?


 

El sem fogod hinni! Még 21 dolgot! Mutatjuk, melyek ezek.

A beépített szekrények belseje

A beépített szekrények belseje nem túl izgalmas, és gyakran nem is látjuk őket. Mégis sokkal vidámabban nyitjuk majd ki, vagy teszünk benne rendet, ha ilyen vidám színekkel van kifestve. A festés különösen jó ötlet olyan ajtó nélküli beépített falfülkéknél, ahová például dolgozósarok kerül, vagy nyitott polcoknál, amelyek szem előtt vannak.

Járólapok

A járólapok cseréje sokba kerül, és nagy felfordulással jár. Ha nincsenek megrepedve vagy eltörve, csak annyi a problémánk, hogy már unjuk, könnyen átfesthetjük őket. A sima, egyszínűekre stencillel festhetünk mintát. A mintásat lefesthetjük valamilyen új színnel.

Laminált konyhaszekrény

A fából készült konyhabútor esetében egyértelmű, hogy egy festéssel újjávarázsolhatjuk, de a legtöbb háztartásban mégiscsak laminált lapból készült konyhabútor van. Ezt könnyen átfesthetjük. Előtte mindenképp alaposan tisztítsuk, zsírtalanítsuk a felületet, és mindenképpen használjunk alapozó festéket is. Lehet festeni zománcfestékkel, akrilfestékkel vagy krétafestékkel is. A legügyesebbek még antikolhatják is, ahogyan ennek a IX. kerületi lakásnak a konyhájában is látható, ahol még a csöveket is hozzáillő feketére festették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Csövek

Természetes, hogy otthonunk látszó csővezetékeit lefestjük. Általában a fallal azonos vagy fehér színűre. De miért ne használhatnánk valamilyen feltűnő színt, ahogyan a fenti lakásban is a feketét. Vagy mint a lenti képen látható, ahol egy alagsori helyiség egészen vastag csöveit festették helyiségre, így voltaképpen semmi szükség nincs az eltakarásukra.

Unalmas lépcsők

A lépcsők elég unalmasak lehetnek, de a rájuk kapható futószőnyegek balesetveszélyesek. Mennyivel egyszerűbb a szőnyeget egyszerűen csak a lépcsőre festeni!

Beton felületek

Ha a lakásban nem is, de az udvarokon gyakran találkozhatunk beton felülettel, legyen az egy sorház falakkal körbevett kicsi udvara, vagy akár a teraszunk, ami évek óta csak várja, hogy leburkoljuk. A betont akár le is festhetjük, válasszunk fehéret, vagy valami vidám színt.

Vintage háztartási gépek

A vintage háztartási gépek nagyon menők, különösen élénk színekben. Ezekhez elsősorban spray formátumú festéket használjunk, hogy a festés egyenletes legyen. Használhatunk kád-, vagy autózománc festéket is.

Konnektorok

Általában fehérek, de mégsem mutatnak túl jól. Ha a fallal azonos színűre festjük őket, kevésbé feltűnőek.

Aranyozott tükrök

Az aranyozott tükröket könnyen fehérre festhetjük, és ha egy kicsit visszacsiszoljuk, még antikolt hatásúak is lesznek.

Rattan bútorok

Mindenféle természetes, fonott bútor átfesthető, és festéssel felújítható. Fessük le őket vidám színnel, vagy akár fehérrel. Ebben a XII. kerületi családi házban a fürdőszoba fonott székéhez a fehéret választották.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kerti bútorok

Természetesen a kerti bútorok is sokszor fonott nád vagy rattan bútorok, ahogyan ennek a IV. kerületi lakásnak a teraszán is látható nyugágyak, melyek vidám rózsaszín-fehér csíkos festést kaptak. De bármilyen anyagból készült kerti bútort átfesthetünk.

Még több képért kattintson a fotóra!

A könyvek gerince

Vannak, akik megvesznek egy könyvsorozatot, hogy jól mutasson a könyvespolcon, pedig soha nem is olvasnak, és vannak, akik kiteszik kedvenc könyveinket, ezáltal kellemes összevisszaságot okozva a könyvespolcon. Nos, aki azt szeretné kitenni, amit valóban olvas, és mégis szeretné, hogy a könyvek egységesen nézzenek ki, annak van egy jó hírünk: a könyvek gerincét is át lehet festeni. Természetesen nem ajánljuk, hogy bárki ezt tegye szépen kötött vadiúj vagy újszerű állapotú könyvekkel, de a régi, ütött-kopott könyveknek, melyeknek inkább a tartalma értékes, nem fog ártani.

Régi mosdókagylók

Manapság már kevés háztartásban látni ilyen régi mosdókagylót, hacsak nem most újították fel a fürdőszobát rusztikus stílusban. Az ilyen mosdókagylók alját is átfesthetjük, remekül fog mutatni.

Fém lámpások

Az ilyen fém kültéri lámpák nagyon hangulatosak, de még izgalmasabbak, ha valamilyen különleges színnel festjük le őket. Befesthetjük csak a belsejüket is, ahol a fény épp megvilágítja.

Régi radiátorok

A régi radiátorok a konnektorokhoz hasonlóan kaphatnak ugyanolyan színt, mint a fal, így jobban beleolvadnak környezetükbe, vagy kaphatnak különleges festést is, amivel kiemeljük őket. Például valamilyen csillogó fémes színt egy indusztriális stílusú otthonban.

Lámpaburák

Bármilyen lámpaburát újjáfesthetünk az anyagának megfelelő festékkel. A textil burákhoz használhatunk textilfestéket, textilfilccel akár mintát is rajzolhatunk rá, az üvegburákhoz pedig üvegfestéket.

Olcsóbb csaptelepek, kilincsek, fogantyúk, egyéb fürdőszobai kiegészítők

Drága dolgokon ne próbáljuk ki, de olcsóbb kiegészítőket nyugodtan átfesthetünk spray festékekkel.

Ál stukkók, díszlécek, rozetták

Ahelyett, hogy polisztirol vagy gipsz stukkók, díszlécek és rozetták felrakásával kínlódnánk, egyszerűbb, ha felfestjük őket a falra.

Látszó téglafalak

A látszó téglafalakat egyre többen festik fehérre, de nyugodtan próbáljunk ki más színeket is.

Kifakult függönyök

A naptól kifakult függönyöknek is új életet adhatunk textilfestékkel.

Természetes növényi szövött szőnyegek

A növényi szálakból, gyékényből, szizálból szőtt szőnyegeket is könnyedén átfesthetjük bármilyen színűre.

Külföldi képek forrása: housebeautiful.com

 

Hozzászólások