20 napos kihívás: Hogy otthonod igazán élhető legyen!

Ingatlantájoló.hu 2019.03.07 14:51:40

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban, nem kell komplett felújítást csinálnunk, elég néhány apró lépést megtennünk, ami akár 20 napba is beleférhet.


 

Jöjjön 20 napos kihívásunk, ami minden napra tartalmaz valami apróságot, amitől otthonosabbá válik lakásunk, és amelyek nem tartanak tovább fél óránál.

1. nap: Tegyük rendbe a mindent bele fiókot!

Valószínűleg mindenkinek van otthon egy fiókja, doboza, vagy akár csak egy asztal vagy egy komód teteje, ahol mindenféle felesleges dolgok landolnak. Az első nap tegyünk rendet itt.

Kép forrása: thesrpruce.com

2. nap: Varázsoljuk hívogatóvá az előszobát!

Cipősszekrény, pad és tükör nyilván mindenkinek van az előszobájában, de mi lenne, ha egy kicsit barátságosabbá tennénk, mondjuk egy paddal, egy könnyen tisztántartható, de mutatós szőnyeggel, kis polcokkal vagy kosarakkal, amik a tárolást segítik, vagy mondjuk egy képpel a falon.

Kép forrása: thesrpruce.com

3. nap: Selejtezzünk a gardróbban!

Ha nincs is időnk arra, hogy az összes szekrényt átnézzük, legalább egy szekrényből dobáljuk ki a rég nem használt ruhadarabokat!

4. nap: Tegyük fenntarthatóbbá otthonunkat!

Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha sok felesleges műanyag tárgyat lecserélünk környezetbarátabb, újrahasznosítható megoldásokra. Kezdhetjük mondjuk rögtön a szívószálakkal, amelyekből ma már papírból készültet is lehet kapni.

Kép forrása: wasserstrom.com

5. nap: Csináljunk magunknak egy kis kreatív sarkot!

Lehet ez akár egy dolgozósarok, egy olvasósarok, vagy egy talpalatnyi hely, ahol leteríthetünk egy jógamatracot, a lényeg az, hogy olyan hely legyen, amit önmagunk fejlődésére fordíthatunk.

6. nap: Kertészkedjünk!

Nem baj, ha nincs kertünk, sőt még erkélyünk sem, egy konyhai fűszerkert épp megteszi kezdésnek.

Kép forrása: thesrpruce.com

7. nap: Használjuk ki a lehető legjobban a lakást!

Nincs elég hely? Lehet, hogy csak nem a lehető leghatékonyabban használjuk a lakást. Rendezzük át, pakoljunk, nézzük meg, mi a legmegfelelőbb, legpraktikusabb elrendezés számunkra.

8. nap: Szervezzük át a mosást!

Nagy a család, és hétvégén egy teljes napot a mosással töltünk? Mossunk minden hétköznap egy adagot. Egy adag ruha bepakolása a mosógépbe, kiteregetése, és az előző napi mosás összehajtogatása tényleg nem vesz fél óránál többet igénybe.

9. nap: Frissítsük fel a fürdőszobát!

Cseréljük le a fürdőszobaszőnyegeket vagy épp a zuhanyfüggönyt, vagy vegyünk kis tárolókat a nagyobb rend kedvéért.

Egyszerű, de szép, rendezett fürdőszoba egy keszthelyi családi házban

Még több képért kattintson a fotóra!

10. nap: Dobjuk fel a hálószobát!

Mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, a hálószobánk igen nagy hatást gyakorol egészségünkre. Ha tehetjük, és ha szükséges vegyünk új matracot. Ha nincs rá szükség, csak lepjük meg magunkat új ágyneművel, és tegyünk néhány zöld növényt a hálószobába is.

11. nap: Turbózzuk fel a nappalit!

Rendezzük át, vagy vegyünk néhány új lakásdekorációt. Esetleg cseréljük le a textíliákat, máris jobban fogjuk magunkat érezni megújult nappalinkban.

Letisztult mégis otthonos nappali egy nagyzuglói lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

12. nap: Tegyük személyesebbé otthonunkat!

Ehhez legjobb néhány DIY dekoráció, de a családi fotókból is készíthetünk galériát vagy kollázst.

13. nap: Öltöztessük fel a falakat és a padlókat!

Emeljünk ki egy falat festéssel, vagy tapétával, vagy akár egy nagyobb képpel, szőnyeggel, ha pedig a padlónk nem tetszik, és nincs módunk lecserélni, oda is vehetünk egy új szőnyeget. Ebben a VI. kerületi lakásban például mindegyik hálószoba egyik falát kiemelték egy szép tapétával.

Még több képért kattintson a fotóra!

14. nap: Tegyünk egy kis rendet a konyhában!

Akármilyen rendesen takarítunk, a konyhában azért fel tudnak halmozódni dolgok. Selejtezzünk a kamrából, és ha kiürült néhány polc, tegyük oda azokat a dolgokat, amik csak foglalják a helyet a konyhapulton, mert ritkán használjuk őket.

15. nap: Szerezzünk be egy kis házi kedvencet!

Az otthon az élőlényektől, azaz a benne élő emberektől, növényektől, állatoktól válik igazán otthonná. Ha idegenkedünk attól, hogy bármilyen állatot beengedjünk a lakásba, vegyünk egy kutyát vagy cicát, ami az udvaron is jól el van. Ha felelős gazdiként úgy gondoljuk, nincs időnk egy kis kedvencről gondoskodni, ajánljuk fel egy barátunknak, hogy elvisszük néha a kutyáját sétálni, vagy vigyázunk kis kedvencére, ha elutazik.

Kép forrása: thesrpruce.com

16. nap: Csináljunk valami régiből valami újat!

Felújíthatunk egy bútort, úgy hogy továbbra is eredeti rendeltetésének megfelelően használjuk, de akár valami teljesen mássá is átalakíthatjuk.

Kép forrása: bobvila.com

17. nap: Kezdjünk el környezettudatosabban élni!

Ha nincs is most rögtön pénzünk arra, hogy napelemeket vegyünk, sokat tehetünk már azzal is, ha nem folyatjuk feleslegesen a csapot, és nem égetjük feleslegesen a villanyokat, vagy egyszerűen csak vegyszerek helyett inkább ecetet, szódabikarbónát és citromlevet használunk takarításhoz. Ilyen apróságokkal nemcsak a környezetet kíméljük, de a pénztárcánkban is több maradhat.

18. nap: Végezzük el azt a javítást, amit már jó ideje halogatunk!

Csöpög a csap? Nyikorog az ajtó? Szánjuk rá az időt, hogy ma végre megcsináljuk.

19. nap: Tervezzük meg a következő nagyobb felújítást!

Úgy terveztük, hogy idén nagyobb felújításba fogunk? Tervezzük meg ma a részleteket és a költségvetést is.

20. nap: Élvezzük otthonunkat!

S ha mindezen túl vagyunk, élvezzük, hogy otthonunk 20 nap alatt, ilyen kis apróságoktól megújult. Töltsünk együtt minél több időt szeretteinkkel.

Kép forrása: freshome.com

 

Hozzászólások