12 ötlet arra, hogy nagyobbnak látszódjon a konyhád

Ingatlantájoló.hu 2019.07.23 19:44:45

Egy kis konyhában senki sem szeret igazán főzni, de ha már nincs lehetőségünk elköltözni, és a falakat sem üthetjük ki, hogy a konyhát kibővítsük, megpróbálhatjuk legalább optikailag nagyobbá tenni.


 

A fehér falak és a fehér konyhabútor például jó ötlet, de mutatunk még néhány trükköt, amit érdemes bevetnünk.

Keskenyebb alsószekrények

Az alsószekrényeket általában 60 cm-es mélységben árulják, de néhány gyártó gyárt ennél keskenyebb, a felsőszekrényekkel megegyező mélységű kivitelt is. Ha készen nem is kapunk, csináltatni biztosan tudunk ilyen szekrényeket. Hátrányuk természetesen az, hogy a tárolóhely kevesebb bennük, de nem muszáj az összes alsószekrényt keskenyebb kivitelűre cserélnünk, elég azokon a helyeken, ahol szűkebb a hely.

Kép forrása: architecturaldigest.com

Csökkentsük a pulton a zsúfoltságot

A pulton állandóan helyet foglaló konyhai eszközök közül melyeket használjuk napi rendszerességgel? Amit nem, azt pakoljuk el. Egy konyhapult, ami nincs telezsúfolva felesleges dolgokkal, optikailag tágasabbá teszi a teret.

Képek forrása: houzz.com

Válasszunk beépített gépeket!

A beépített gépek belesimulnak a konyhaszekrénybe, különösen igaz ez a mosogatógépekre, hűtőkre, melyekhez még konyhaszekrény ajtólapot is választhatunk. A konyhaszekrény vonalai így jóval letisztultabbnak lesznek, és a konyha is egy kicsit tágasabbnak néz majd ki. Mindezt fokozhatjuk úgy is, hogy olyan szekrényajtókat, fiókelőlapokat választunk, melyeknek rejtett fogantyúja van, vagy fogantyú nélkül nyílnak.

Válasszunk tükröződő felületű hátfalat!

Köztudott, hogy a tükrök tágítják a teret, a konyhákba viszont elég ritkán kerül tükör. Ezt a hatást azonban egy tükröződő felületű hátfallal is elérhetjük.

Kép forrása: houzz.com

Nem kell csempe mindenhova

Egy teljesen körbecsempézett kicsi konyhát a csempék még zártabbá tesznek. Kis konyhában ne csempézzünk, csak az alsó és felsőszekrények között. Ennek az I. kerületi lakásnak a konyhája például csak hátfalat kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha pedig a már említett tükröződő felületű hátfalat választjuk, akkor nem muszáj megállnunk a felsőszekrények alatt, nyugodtan vihetjük a hátfalat magasabbra is, különösen, ha nyitott polcaink vannak.

Képek forrása: houzz.com

Biztos, hogy szükségünk van kétmedencés mosogatóra?

Gyakran főzünk? Mekkora a család? Van mosogatógépünk? Ha ritkán főzünk, és csak 1 vagy 2 személyre, vagy ha gyakran főzünk ugyan, nagy a család, de van mosogatógépünk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy elég nekünk az egymedencés, vagy másfél medencés mosogató is.

És a nagyobb mosogatógépre?

Az átlag mosogatógép 60 cm széles, de ma már lehet kapni kisebb kivitelű mosogatógépeket, amelyek 6 vagy 9 terítékesek. A kérdés ugyanaz, mint a kétmedencés mosogató esetén. Ha ritkán főzünk, 1 vagy 2 személyre és kétmedencés a mosogatónk, akkor a kisebb mosogatógép is elég lehet. Ha mindennap főzünk, és nagy a család, akkor akár még egy kétmedencés mosogató mellett is szükség lehet a nagyobb mosogatógépre.

Ha rövid távon adnánk ki a lakást, mindenből elég kisebb is, ahogy ennek a VII. kerületi lakásnak a konyhájában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

És a szélesebb hűtővel mi a helyzet?

Hűtőket még 60 cm-nél szélesebb kivitelben is gyártanak. Itt a kérdés megint az, hogy mekkora a család, és milyen gyakran vásárolunk. Ha nem havonta, hetente csinálunk egy nagy bevásárlást, hanem naponta egy kisebbet, akkor a kisebb hűtő is bőven elég lehet. Ha csak évente 1-2 alkalommal, nagyobb vendégségek idején van szükségünk nagyobb hűtőre, akkor érdemes egy kisebb hűtőt a konyhában és egy másikat a kamrában tartani, amit csak ilyen kivételes alkalmakkor használunk, így áramot is kevesebbet fogyasztunk.

Nyitott polcokkal

Egy kis konyhában az összes felsőszekrényt nyitott polcokkal helyettesíteni nem a legjobb ötlet, de néhányat lecserélhetünk, hogy ide kerüljenek a legszebb edényeink, és szellősebbé tegyük a teret. Ennek a VI. kerületi lakásnak a konyhájában például mindenhova nyitott polc került.

Még több képért kattintson a fotóra!

Válasszunk üvegezett szekrényajtókat!

Ha idegenkedünk a nyitott polcoktól, üvegezett ajtókkal is hasonló hatást érhetünk el.

Képek forrása: houzz.com

Szekrénybe épített világítással

A kis konyhában még fontosabb a világítás, szekrénybe épített világítással is növelhetjük optikailag a teret. Tehetünk világítást a felsőszekrények alá, de ha sok üveges szekrényünk van, akkor érdemes a szekrényen belüli világítást is kihasználni.

Nincs szükség a szagelszívó kürtőjét takaró szekrényre

Használta már valaki a szagelszívó kürtőjét takaró szekrényt másra, azon kívül, hogy a csövet eltakarja vele? Vegyünk inkább olyan szagelszívót, aminek szép a kürtője, és nem kell elé szekrény. Egyből szellősebb lesz a tér a konyhának ezen a pontján is.

Kép forrása: houzz.com

 

Hozzászólások