10 dolog, amitől nagyszerű lehet a környék, ahol élsz

Ingatlantájoló.hu 2016.08.24 08:29:41

Amikor új lakást veszünk, nemcsak egy ingatlant, hanem környéket is választunk. A jó környék pedig legtöbbször sokkal fontosabb a lakás állapotánál, hiszen míg otthonunkat felújíthatjuk, lakókörnyezetünkön nem változtathatunk.


De mik is a jó környék legfontosabb ismérvei? Természetesen mindenki számára más és más. Összegyűjtöttük a 10 legfontosabbat, hogy ki-ki saját maga határozhassa meg prioritásait.


Kép forrása: Organizedchaosonline.com

1. Azonos életstílus

Mindenki számára fontos, hogy az övéhez hasonló életet élő szomszédok között éljen. Az életstílust elsősorban az életkor határozza meg, de egy életkoron belül sem mindegy, hogy épp, milyen életszakaszban van az illető. Egy fiatal pár kisgyerekekkel például nem biztos, hogy jól érzi majd magát egy bulinegyedben hozzájuk hasonló korú, de még gyermektelen párok között. De az életstílust nagyban befolyásolja a társadalmi, szociális helyzet is. Ezért érdemes ezt is figyelembe vennünk, mikor kiválasztjuk, melyik környéken szeretnénk élni.

2. Közbiztonság

A lakóhely biztonsága vitathatatlanul egy olyan szempont, mely kortól, nemtől és minden egyébtől függetlenül mindenki számára fontos. Ezért mielőtt megvennél egy lakást, érdemes megnézned, mennyire biztonságos környéken helyezkedik el.

3. Közlekedési feltételek

A jó megközelíthetőség mindenki számára egy nagyon lényeges szempont. Aki olyan környéken lakik, hogy szinte minden szolgáltatás pár lépésnyire van tőle, annak is kell néha utaznia. Aki pedig rendszeresen autóval jár, annak is fontosak a megfelelő minőségű utak és a garázs vagy parkolóhely. Egy háztartásban ráadásul csak 1 vagy 2 autó van, így a megfelelő tömegközlekedés mindig szempont a lakókörnyezet kiválasztásánál.

4. Üzletek és szolgáltatások a közelben

Bármennyire is jó a tömegközlekedés, szeretjük, ha minden sétatávolságra van. A boltok és a legfontosabb szolgáltatások közelsége szinte mindenki számára elengedhetetlen, kivéve talán azokat, akik teljesen elvonulnának a világ elől, és a legnagyobb csendben és nyugalomban szeretnének élni.

5. Egészségügyi intézmények közelsége

Az idősebb korosztály számára ez egy kiemelten fontos tényező, de a kisgyermekes családoknál is egy lényeges szempont. Ugyanakkor az orvos, gyógyszertár közelsége fontos lehet mindenkinek, aki kiemelten törődik az egészségével.

6. Szabadtéri sportolási lehetőségek

A szabadtéri sportolási lehetőségek, parkok közelsége kortól függetlenül a legtöbb ember számára vonzó tényező, hiszen aki nem sportol aktívan, az is szívesen sétál egy nagyot egy parkban.

7. Családbarát környék

Természetesen a családbarát környékeken is az egyik legfontosabb tényező a zöld felületek aránya, egy családbarát környéknek azonban ennél jóval több feltételnek kell megfelelnie. Nem elég a park, fontos a biztonságos és tiszta játszótér, az óvodák, iskolák közelsége, a jó közbiztonság, és természetesen nem árt, ha szintén kisgyermekes családok lakják a környéket.

8. Jó iskolák

A családbarát környékeken lehet, hogy közel van az iskola, de nem mindig ott vannak a legjobb iskolák. Sőt a top sulik gyakran pont a zsúfolt belvárosokban vannak, amit semmiképpen sem nevezhetünk családbarátnak a parkok hiánya miatt. Vannak persze kivételek, de tény hogy a családbarát környék és a legjobb iskolák közvetlen környezete vonzó tényező a családok számára.

9. Szórakozási lehetőségek

A szórakozási lehetőségek elsősorban a fiatalok számára vonzóak különösen, ha még egyedül vagy lakótársakkal élnek. De vonzó lehet azoknak a fiatal pároknak is, akik még nem terveznek családot. Mivel senki nem tervezi úgy az életét, hogy az egészet a bulinegyedben élje le, így ezeken a környékeken sokkal többen élnek bérelt lakásban, mint saját tulajdonban.

10. Történelmi belvárosok

Az óvárosok a nyugalom szigetei a belvárosokban. Bár közel vannak mindenhez, mégis mintha megállt volna az idő ezeken a környékeken. És ez nemcsak a fél méter vastag ódon falaknak, és a több mint 100 éves épületeknek köszönhető. A macskaköves utcák sikátoraiba már nem ér el a forgalom zaja, mégis néhány perc alatt újra a nyüzsgésben lehetünk.

Tudod már, hol szeretnél lakni, de nem találtál még lakást? Újépítésű otthonok szinte minden környéken vannak, íme, néhány példa:

Családbarát környéken

Még több képért kattints a fotóra!

A belvárosban

Még több képért kattints a fotóra!

Zöldövezetben

Még több képért kattints a fotóra!

Hozzászólások