10 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha háznézőbe megyünk

 

Pedig az ingatlanvásárlás egy olyan hosszútávú döntés életünkben, aminek óriási lehet a súlya, ha rosszul választunk, ezért mai bejegyzésünkben azt a 10 dolgot gyűjtöttük össze, amire mindenképp oda kell figyelni, ha később nem akarunk még a vételáron felül is súlyos összegeket költeni a házra.

A padló állapota

Alaposan vizsgáljuk meg a padlót mindenhol. A megereszkedett padló ugyanis statikai problémákat jelezhet, de ha a fürdőszoba közelében jelentkezik, akkor lehet, hogy a vízvezetékkel vannak komoly gondok.

Repedések a falon

Kisebb repedéseket bárhol találunk a falakon, ezek legtöbbször csak festési, vakolási hibára utalnak. A nagyobb repedések, azonban már egyértelműen statikai hibát jeleznek. Fokozottan figyeljünk azokra a repedésekre, amelyek a fő falakon látszódnak.

Teljeskörűen felújított családi ház a XVI. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Friss festés

Sokan kifestik a házat eladás előtt, ugyanakkor a friss festés árulkodó jel is lehet. Nem lehet, hogy el akartak vele takarni valamit? Különösen akkor gyanakodjunk, ha például látszik, hogy a házra már régóta nem költöttek, és kizárólag a pincében találunk friss festést.

Vizesedés a pincében

Ha az elmúlt időszakban sokat esett az eső, és ennek ellenére a pince száraz, az nagyon jó jel, ellenben, ha száraz volt az időjárás és ennek ellenére a pince vizesedik, az komoly problémára utalhat. Mindenképp nézessük meg szakértővel is a házat.

A tető állapota

Laikusként nehéz megmondani, hogy milyen állapotban van a tető, de amit megtehetünk, hogy megkérdezzük a tulajdonost, mikor készült a tető, a házzal egyidős-e, vagy valamikor teljesen újra lett rakva, esetleg csak fel lett újítva. Ha a közelmúltban épült vagy javították, erről dokumentációt is kérhetünk az eladótól. Amit pedig saját magunk is könnyen ellenőrizhetünk az a padláson a gerendák állapota. Ha korhadtak, vagy láthatóan beléjük költözött valamilyen álszúféle (a szú ugyanis kizárólag az élőfába költözik bele), akkor ezt a lyukakról és a lyukakban lévő furatlisztről egyértelműen látni fogjuk.

Családi ház új tetővel, elektromos és vízvezeték hálózattal Úrkúton

Még több képért kattintson a fotóra!

Elektromos hálózat

Az elektromos hálózatot szintén nehéz laikusként ellenőrizni. Nézzük meg a villanyóra szekrényt, ha a villanyóra láthatóan nagyon régi, akkor a vezetékek a falban sem lehetnek éppen fiatalok.

Vízvezeték hálózat

A vízvezeték hálózatot szintén nagyon nehéz laikusként ellenőrizni. A vízvezeték hálózat ellenőrzésében sokat segíthet, ha minden egyes csapot megnyitunk és fülelünk. Nem biztos, hogy így minden hibára fény derül, de ha fura hangokat hallunk, nézessük meg szakértővel is a rendszert.

A fákat is nézzük meg a kertben és az utcán

Minden nagyobb fa, ami túlságosan is közel van a házhoz, potenciális veszélyforrás. Egy vihar esetén rádőlhet a házra, de a gyökerei is okozhatnak problémát, ha a házhoz túl közel vannak.

Saját részre felújított családi ház a XVII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mióta van a ház a jelenlegi tulajdonos tulajdonában?

Kérdezzünk rá a tulajdonostól, hogy mióta van a ház az ő tulajdonában, és milyen felújításokat végzett el ő rajta. Kérdezzünk rá, hogy melyik felújításra van még garancia. Ha a ház feltűnően rövid ideje van az eladó tulajdonában, de ezalatt a rövid idő alatt ő kompletten felújította, akkor elképzelhető, hogy csak azért vette meg, hogy felújítva jóval drágábban adhassa el. Ilyenkor előfordulhat, hogy a felújítás nem minőségi, csak inkább látványos, csak az esztétikai részt érintette, a műszaki részt nem.

Nézzünk utána az ingatlannak és a környéknek is

Érdemes lekérni ügyfélkapun keresztül az ingatlan tulajdoni lapját a földhivataltól, mert ebből sok mindent megtudhatunk. Ezen kívül érdemes megismerkedni a környékkel is, nemcsak körbe sétálni, hanem utánajárni annak is, milyen nagyobb beruházások várhatóak a jövőben a környéken, amik az ingatlan értékét akár pozitív akár negatív irányban befolyásolhatják.

Sok mindennek utánajárhatunk saját magunk, de a ház állapotát érintő műszaki kérdésekben, ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük szakértő segítségét.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

A miniszterelnök fia egy új nemzetbiztonsági testület megszervezésén munkálkodik, árulták el az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető források.

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

© 2024 (v2.202102)