Mennyit ér a lakás, ha felújítjuk? Érdemes-e felújításra költenünk eladás előtt?

Ingatlantájoló.hu 2015.06.10 06:28:46

Ingatlanpiaci szakértők szerint egy lakás értéke átlagosan 20%-kal növekedhet egy felújítás során. A felújítás ráadásul nemcsak az ingatlan értékét, de az eladhatóságát is növeli. Milyen felújításokat érdemes elvégeznünk, hogy befektetésünk valóban megtérüljön? Ennek jártunk utána.


A Pénzcentrum.hu nemrég megjelent cikke szerint, egy budapesti lakás ára akár egyötödével is növekedhet felújítás után, vidéki ingatlanok esetében, azonban akár a duplájára is nőhet ez az összeg. Közvetlenül ingatlaneladás előtt azonban már nem érdemes komplett felújítást végezni, ilyenkor ugyanis a befektetett összegnek maximum 50%-a térül meg eladáskor, és ez alól egyedül a luxuslakások képeznek kivételt.

Hogy milyen jellegű felújításra érdemes költenünk az elsősorban az ingatlan típusától és értékétől függ. Egy panellakás esetében például nem érdemes drága, kimagaslóan jó minőségű anyagokat használni, az ilyen lakásokat keresők ugyanis nem tudják ezt a magasabb minőséget megfizetni, de itt is figyeljünk azért oda arra, hogy ne a legolcsóbb, gyenge minőségű anyagokat, hanem inkább a középárkategóriás anyagokat részesítsük előnyben.

Egy panel- vagy téglaépítésű lakás nem rejt annyi átalakítási lehetőséget, mint például egy családi ház, ezért inkább arra törekedjünk, hogy energiatakarékosabbá és komfortosabbá tegyük, de családi házaknál is inkább csak akkor költsünk átalakításra, vagy bővítésre, ha ezáltal valóban megtérül befektetésünk.

Egy felújítás költségéből akár 40% is megtakarítható, ha az jól átgondolt és gondosan tervezett, de alacsonyabb értékű ingatlanoknál inkább az energiatakarékosságra és a komfortosabbá tételre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ezek a kiadások könnyebben megtérülnek, míg az egyedi igényeket kielégítő átalakítások, nem biztos, hogy mindenkinek tetszenek, és inkább csak luxusingatlanok esetében térülnek meg.

Az energiahatékonyság növelésére fordított beruházás, azért is kifizetődő, mert nemcsak az ingatlan értékét növeli, hanem a rezsit is csökkenti, így a beruházásunk már akkor is elkezd megtérülni, ha nem találunk vevőt lakásunkra, és az hosszabb ideig a piacon van. De akkor is érdemes lakásfelújításra költenünk, ha nem lakunk az ingatlanban, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a vevők szívesebben adnak magasabb összeget egy felújított lakásért, minthogy egy olcsóbb ingatlan felújítására még külön költsenek.

Szerző: Gál Erika – Ingatlantájoló.hu

 

 

 

Forrás: www.penzcentrum.hu

Hozzászólások