Megbízható ingatlanos? Nehéz találni, de nem lehetetlen!

Ingatlantájoló.hu 2016.11.03 07:31:33

Gondold végig a lakásvásárlás folyamatát: heteken át tartó böngészés a hirdetések között, hogy megtaláld a számodra ideális otthonokat elérhető áron, lakásnézések véget nem érő sora, alkudozás a tulajdonosokkal, sorban állás a banknál a hitel miatt, és egy olyan ajánlattétel, amit remélhetőleg el is fogadnak majd.


Ijesztően hangzik? Egy ingatlanügynökkel az egész procedúra sokkal egyszerűbb lehet, persze csak akkor, ha sikerül megtalálnod az igazit. Mutatjuk, hogyan csináld!

Érdeklődj ismerőseid között!

Először érdemes az ismerősök között kérdezősködni, hátha adott el vagy vásárolt lakást mostanában valaki ingatlanközvetítő segítségével. Ha nem tudnak ajánlani senkit, akkor keressünk fel több ingatlanirodát, de ha tudnak ajánlani valakit, akkor is érdemes más ügynököket is felkeresni, és csak ezután dönteni.

Luxusvilla Solymáron

Még több képért kattints a fotóra!

Kérdezd meg, hány adásvételt bonyolított le eddig az adott környéken!

Ha már tudod, kik lesznek azok az ingatlanközvetítők, akik szóba jöhetnek, mindenképp tedd fel nekik ezt a kérdést. Ha tudod, hogy egy ügynök mennyi adásvétel lebonyolításában vett részt az általad preferált környéken, akkor megtudhatod, mennyire ismeri a környék piaci viszonyait, ami elengedhetetlen a sikeres lakásvásárláshoz.

Figyeld meg, hogyan kommunikál!

A megfelelő kommunikáció elengedhetetlen az ingatlanos szakmában. Ne csak arra figyelj, hogy mit mond, hanem arra is, hogyan beszél az ingatlanügynök. Ahogyan hozzád beszél, úgy kommunikál majd a lakás tulajdonosával és az ő ügynökével is.

Otthonos családi ház Rákoskeresztúron

Még több képért kattints a fotóra!

Tapasztalat és elhivatottság

Egy részmunkaidőben dolgozó ingatlanközvetítőtől, ne számíts arra, hogy különösebben elhivatott a szakmája iránt, és úgy foglalkozik az ügyfelekkel, ahogyan az elvárható lenne, ugyanakkor egy nemrég gyorstalpalón végzett ügynöktől se várj sokat. Válassz olyat, aki régóta a szakmában van, és főállásban űzi ezt a tevékenységet!

Tegyél fel kényelmetlen kérdéseket (is)!

Ne félj feltenni kényelmetlen kérdéseket, amikor interjúztatod az ingatlanközvetítőket. Ez voltaképpen olyan, mint egy állásinterjú, ahol te vagy a munkáltató. Ha egy ügynök a válaszadásnál hezitál, vagy zavarba jön, az gyanúra adhat okot. Mellesleg a reakciójából leszűrheted, hogyan reagál nehéz helyzetekben, ami egy adásvétel során előfordulhat.

Exkluzív, felújított lakás a Palotanegyedben

Még több képért kattints a fotóra!

Ellenőrizd a referenciáit!

Kérj referenciákat, és ellenőrizd is, mennyire voltak vele megelégedve korábbi ügyfelei. Kérdezd meg tőlük, hogy újra ezt az ügynököt választanák-e, ingatlan vásárláshoz, vagy eladáshoz. Ha a válasz nem, vagy nem határozott igen, nyomozz egy kicsit, miért voltak elégedetlenek az ingatlanközvetítővel.

Hallgass a megérzéseidre!

Az első benyomás itt is fontos. Ha a választott ingatlanügynökök közül, valaki nem szimpatikus, vagy bármilyen rossz érzésed van vele kapcsolatban, ne őt válaszd. A lakáskeresés hosszú folyamat, így fontos a kölcsönös szimpátia.

Milyen a tökéletes ingatlanos? Szakmailag felkészült, tapasztalt és megbízható. Természetesen nehéz ilyen személyt találni, de ha megfogadod tanácsainkat, és kellő időt rászánsz, biztosan megtalálod, akit keresel.

Hozzászólások