Ilyen házakat vesznek az Ausztriában dolgozó magyarok

Ingatlantájoló.hu 2012.09.18 08:15:58

A határon inneni ingatlanpiac vevői oldalát erősítik az Ausztriában dolgozó magyar vendégmunkások, akik főként a kisebb családi házakat keresik - írja a Napi Gazdaság.


Döntően a kisebb, olcsóbb, de jó állapotú családi házakat keresik, 13-15 milliós értékhatárral. Arra is van példa, hogy alkalmazottainak a határ magyar oldalán vásárol szállást az osztrák munkaadó, de arra is, hogy hazai befektetők vállalkoznak szálláshelyek kialakítására. Mindez az elmúlt hónapokban újabb lökést adott a térség családiház- és telekpiacának. Lentitől Rajkáig számos településen már folyamatosan csökken a kínálat. Az árak stabilizálódtak, s ha a tendencia folytatódik, még növekedhetnek is − jósolják a szakértők. Ráadásul a naponta ingázó idénymunkások a helyi üzletek, vendéglők, szolgáltatók forgalmát is növelik. A nagyobb városokon kívül azok a közvetlen határ menti települések a legnépszerűbbek, ahonnan út vezet a szomszédos országba, sőt esetleg vasúti kapcsolatuk is van.

Több térségbeli település új építési területek, lakóövezetek kialakításával, valamint bölcsődével és óvodával igyekszik csábítani az érkezőket. Győr-Moson-Sopron és Vas megye egy-egy helyhatósága jelképes összegért kínál telket a betelepülőknek. A kistelepüléseket a vevők jelentős része nemcsak a gyorsabb és olcsóbb közlekedés, valamint az alacsonyabb árak és lakásfenntartási díjak miatt részesíti előnyben, hanem azért is, mert hasonló lakókörnyezetből érkezik.

Zalában és Vas megyében elsősorban a kisebb, felújításra váró családi házakat keresik. A helyi ingatlanközvetítők szerint sokan próbálják a rendelkezésre álló saját erőt hitellel kiegészíteni, s ha a törlesztőrészlet nem magasabb a korábban fizetett bérleti díjnál, általában belevágnak. A térségben a 8-10 milliós lepukkant ház és a 1,5-2 milliós telek a sláger. Kicsi a forgalom viszont Vas megye északnyugati, drágább részén, Velem és Kőszeg környékén. Népszerű ezzel szemben Horvátzsidány, Peresznye és Sopronkövesd környéke, ahonnan utak vezetnek Ausztriába, s mindössze pár perc alatt a munkahelyre lehet érni. Nagycenktől Sopronon át a Fertő-tóig ugyancsak magasabbak az árak, ezért kevesebb a vevő, s a piacra sincs különösebb hatással a vendégmunkások által generált kereslet. Kedvelt a Jánossomorja, Hegyeshalom és Rajka menti térség, ahonnan az autópályán a távolabbi osztrák települések is könnyen megközelíthetők. Ebben a körzetben a 19-20 milliós házak iránt is érdeklődnek a több éve ingázó vendégmunkások.

Kerepesi Györgyi, a Kerepesi Ingatlan Bt. tulajdonos-cégvezetője elmondta, az elmúlt hónapokban több olyan érdeklődőjük, sőt vevőjük volt, aki albérletét váltja ki saját tulajdonú ingatlanra. Jellemzően középáras, jó állapotú, bővíthető családi házakat keresnek olyan településeken, ahonnan könnyen megközelíthető Ausztria. Van már olyan ingázó is, aki egy korábban megszerzett ingatlant cserélne nagyobbra, korszerűbbre, miután összespórolta az ehhez szükséges pénzt. Többen albérlők befogadására alkalmas házban gondolkodnak. A vevők jelentős részének a teljes összeg rendelkezésére áll. Kerepesi arra számít, hogy tovább növekedhet a vásárlók száma, hiszen mind többen dolgoznak kint immár hosszú évek óta.

Forrás: pénzcentrum.hu

Hozzászólások