Ennyi helyre kell bejelentened: Ha elköltözöl

Ingatlantájoló.hu 2017.01.05 07:08:56

A zökkenőmentes költözködéshez hozzátartozik az is, hogy minden hivatalos szervet és számodra fontos magánszemélyt értesíts új lakcímedről. S bár valószínűleg nem felejted el, hogy szólj a rokonaidnak, és bejelentsd a változást a közmű szolgáltatóknál, még mindig számtalan helyen kell vagy ajánlott bejelenteni új lakcímedet. Ezeket gyűjtöttük most össze.


Család és barátok

Ők azok, akiket valószínűleg már előre értesítettél a változásról, különösen, ha számítottál a segítségükre a költözésnél. Azért nem árt végiggondolni, hogy mindenkinek szóltál-e, nehogy sértődés legyen a vége.

Hivatalos szervek

Hivatalos szerveknél 3 napod van arra, hogy bejelentsd a változást, ezért ezt érdemes először intézni. Kezdd rögtön a kormányablaknál, ahol kézhez kapod az új lakcímkártyádat, ezután a NAV-nál és az OEP-nél már nem kell bejelentened a változást, erről a kormányablak hivatalból értesíti őket.

Ha azonban bármilyen szociális ellátásban, például GYED-ben, GYES-ben vagy nyugdíjban részesülsz, akkor azt a folyósító szerv, a MÁK vagy az ONYF felé is be kell jelentened 15 napon belül.

Ha pedig már a kormányablaknál jársz, és autód is van, egyből érdemes az autó forgalmiját is lecseréltetni, a lakcímváltozás miatt.

Ha nagyobba költöznél: 3 szobás lakás a VI. kerületben

Még több képért kattints a fotóra!

Közművek

A közmű szolgáltatóknál általában 15-30 nap áll rendelkezésedre az átíratásra, ami nem kevés sorban állással jár. Mindezt azonban néhány perc alatt is elintézheted a változásbejelentő.hu oldalon.

Munkáltató

Munkáltatódat mindenképp értesítened kell a változásról. Új lakcímedet pedig akkor is meg kell adnod neki, ha a költözés munkahelyváltással is együtt jár. Ugyanis még számos dokumentumot, például SZJA bevalláshoz szükséges papírokat is küldhet részedre, akkor is, ha munkaviszonyod már megszűnt.

Iskolák, óvodák, háziorvos

Bár egy költözés leggyakrabban nem jár együtt munkahelyváltással, a gyerekeket sokszor érdemes egy, az új lakáshoz közelebbi iskolába, óvodába beíratni, illetve új háziorvost választani. Ilyen esetben a régi iskolát, óvodát és háziorvost is érdemes az új lakcímről értesíteni.

Ha az agglomerációba menekülnél: tágas családi ház Solymáron

Még több képért kattints a fotóra!

Pénzintézetek, bankok

Belegondoltál, hány banknál van számlád, hitelkártyád, befektetett pénzed vagy bármilyen hiteled? Ha családdal együtt költözöl, ez még hatványozódhat is. Ne felejtsétek el az összes pénzintézet részére bejelenteni a változást, amelyikkel csak kapcsolatban álltok, hogy ne kallódjanak el a hivatalos levelek.

Biztosítók

A lakásvásárlásnak sokszor elkerülhetetlen része a lakásbiztosítás kötése, így valószínű, hogy nem felejted el bejelenteni a változást annál a biztosítónál, ahol a régi lakásod biztosítását kötötted. De lakásbiztosításon kívül még számtalan biztosítással, életbiztosítással, vagy kötelező gépjármű biztosítással rendelkezhetnek egy család tagjai. És ha ez mind más-más biztosítónál van, mindhez be kell jelenteni a lakcímváltozást.

Ha kisebbet keresel: otthonos garzon Nyíregyházán

Még több képért kattints a fotóra!

Posta

Néhány napig eltarthat, míg mindenütt bejelented a változást, és további napokat vehet igénybe, míg mindezt át is vezetik. Hogy ezalatt az idő alatt is megkapd hivatalos leveleidet, igénybe veheted a Magyar Posta utánküldési szolgáltatását. Ehhez csak egy nyomtatványt kell kitöltened a postán, és továbbítják minden leveledet, ami a régi címedre érkezik.

Klubok, könyvtárak és minden egyéb, ahol megadtad a címedet

Ha tagja vagy bármilyen klubnak, könyvtárnak, vagy rendelkezel törzsvásárlói- vagy klubkártyával bármilyen üzletben, akkor őket is érdemes tájékoztatnod a változásról. Különösen, ha rendszeresen küldenek számodra bármilyen postai küldeményt.

Ha bérelt lakásból költözöl

Bár nem vagy köteles új lakcímedet az általad korábban bérelt lakás tulajdonosának megadni, sok esetben hasznos lehet, ha el tud érni.

Hozzászólások