A világ tíz legnagyobb városa 2025-ben

Ingatlantájoló.hu 2008.04.01 20:28:32

A megavárosok kora elkezdődött, felkészültünk rá, vagy sem a városok óriási ütemben növekednek a világ minden táján. A kérdés az, hogy a növekedést és a túlnépesedést mennyire tudjuk kézben tartani infrastruktúrális és környezetvédelmi szempontból. A szakértők szerint csomagban kell kezelni a problémákat és több megoldási javaslat is rendelkezésre áll.


Nem túl régen a demográfusok még azt jelezték előre, hogy a nagyvárosoknak nincs jövője. A technikai fejlődés olyan mértékben érzékelhetővé válik az élet minden területén, hogy az embereknek nem kell kis területen koncentrálódniuk - gondolták. Az üzleteket bárhonnan lehet majd különböző információs csatornákon keresztül bonyolítani, nincs szükség az ingázásra sem.


Ez a jóslat nem vált be. 1990-től megduplázódik a városban élők száma, 2025-re számuk világszerte eléri az ötmilliárd főt. Ha ez így lesz, akkor a világ lakóinak többsége városlakó lesz, a fenti előrejelzésekkel ellentétben az igazán jó üzletek megkötéséhez fontos a személyes kapcsolat, valamint az emberek számára is fontos a közösségi érzés.


A városok fejlődését nem csak a népesség száma határozza meg, fontos a várostervezés és az életkörülmények folyamatos javítása. 2025-re a tíz legnépesebb városból 9 Ázsiában és Dél-Amerikában lesz található. Mindkét kontinensen jellemző, hogy a vidéki lakosság a jobb élet reményében a városokba költöznek, ez alól kivétel Tokió, aki jelenleg is gazdaságilag fejlett és erős város, az előrejelzések szerint az is marad a következő 17 évben.Forrás: www.forbes.com

 

A számítások alapján 2025-re 33 olyan nagyváros lesz, amelynek a népessége meghaladja a 8 millió főt. 1990-ben 21 ilyen várost találtunk, 1950-ben még csak London és New York szerepelt a listán. A nagyvárosok gazdasági teljesítménye meghatározza az egész ország termelését, a fejlődő országokban alacsonyak az előállítási költségek és a munkabérek.


A városvezetőknek előre kell tervezni és fel kell készülni a következő évek fejlődésére. A mai és a holnap nagyvárosainak is problémája, hogy nem gondolják át előre a szállítás és a közlekedés fejlesztését a város növekedésével arányosan. Egyre több ember költözik a városokba, ez túlnépesedést eredményez és növekvő környezetszennyezéssel párosul. Manapság a gazdasági teljesítmény a fontos, a növekvő szennyező anyag kibocsátással kevesebbet foglakoznak az emberek.


A nagyvárosokban több órát vesz igénybe, hogy eljussunk egyik pontból a másikba, egyedül New York-nak van gondos várostervezési koncepciója a 21. századra.


Mexikóváros vezetése egyre több pénz költ a közlekedési problémák megoldására és a várost övező területek fejlesztésére. A kormány földvásárlási támogatással ösztönzi a lakosságot és a vállalkozásokat a költözésre. A cél a város lakosságának csökkentése, a jelenlegi lakosságszámot a város már nem bírja el.


Shanghai a mintapéldája az előrelátó várostervezésnek, fejlesztették a közlekedést, új városrészek épültek fel néhány év alatt, valamint az üzleti életben is jelentős előrelépés figyelhető meg.


A legnagyobb kritika az indiai Mumbai-t érte (ex-Bombai) a város népessége évről-évre gyarapszik, de semmilyen elképzelése nincs a városvezetésnek a probléma kezelésére, pedig a lakosság száma 2025-re meghaladja a 26 millió főt.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Hozzászólások